Zpět na hlavní stránku
Přepnout na KOMIKS
Nabídka
- Hlavní stránka
Historie
MAGNERON
Politika
Portrét
Recenze
  - Chystané knihy
Sekyroviny
Umění
  - Bůh stále neodpovídá
  - E-knihy
  - Sexuální kečup
Věda
- Galerie
- Archiv
- Členská sekce

Nejčtenější
- Mlčení nic ne (262683)
- Registrované (228281)
- Jak si naši p (91094)
- Takhle koment (72336)
- Cenzura české (65961)
- Píseň o rumu (63490)
- Sci-fi: Vrazi (63001)
- Já Tarzan (62668)
- China Miévill (62129)
- Jak Rostislav (61055)

Anketa
Momentálně není žádná anketa...

Vytvořeno v
Publikační systém AZRAEL 2.0

Novinky e-mailem
Chcete dostávat info e-mail s novinkami? Pak vepište svůj e-mail do formuláře a novinky vám začnou chodit přímo do vaší schránky!

Pokud už e-maily nechcete dostávat, odhlaste se zde.


Partneři
Oficiální stránky Andrzeje Sapkowského v ČR

Specializovaný web o komiksu

komiks.cz

SCIFIWORLD

Internetové knihkupectví KRAKATIT

Utopený Archimédes - Kritika pavědy

Nakladatelství Netopejr

CREW

FantasyPlanet.cz

Sponzoři

ORIGAMI komiks reklama
   Článek: Králíci s krátkýma ušima a aspekty domestikace českého zvířectva.
Vyšlo: 04.04.2006 | Rubrika: Politika
Napsal: Rostislav Hedvíček | Komentářů: 2269 | Prohlížení: 23603

 
...
 

Jak je vam jiste znamo, uz drahna leta se zabyvam vyzkumem v oblasti pricin dusevniho posunu vetsiny obyvatelstva ceske kotliny doleva a co vlastne zpusobilo soucasny dusevni stav typickeho Cecha. Pokud nerozumite teto odborne formulaci - tady to mate po lopate: Zajima mne, co zpusobilo, ze soucasni typicti Cesi jsou nemyslici pitomci, vetsinou volici ex-komunisty a kolaboranty do vsech funkci od prezidentske az po posledniho poslance a senatora, a temer vsichni v nejake forme uznavajici principy komunismu.

Jiste uznate, ze to neni v souladu se svetovym prumerem. Po precteni dnesniho ceskeho tisku se nabidl i cerstvy priklad takove nemyslici pitomosti. Cesky ministr zahranici Cyril Svoboda (taktez znam coby Rudy Cyril, od dob sveho vlezdoprdelistickeho (nemecky: Arschkriecherische) prisluhovani a posluhovani ex-komunistum a coby navrhovatel zakona na zlikvidovani Cibulkovych seznamu - Cesi maji kratkou pamet) chce soudit u evropskeho soudu USA, Kanadu a Australii, protoze vyzaduji na obcanech CR vstupni viza do jejich zemi. Dalsi svetovy rekord pro Ceskou republiku!

Cesi jsou mistri! Takoveho blbce nemaji ani v Americe, a to tu mame peknou sbirku volu na vyber, alespon podle nazoru otevrene mnoziny Cechu (necitite-li se doma v mnozinovem poctu, zeptejte se profesora RNDr Vopenky, CSc, rad vam mnozinovy pocet prosvetli, aniz by vas prolustroval).

 

Dlouhou dobu jsem se zabyval teoriemi, ze je to neco z oblasti geneticke degenerace, az tu nedavno mi bylo vysvetleno z ceske akademie ved - viz http://www.cas.cz , ze to pry neni otazka genetiky, ale otazka domestikace.

Vzhledem k me rozsahle publikacni cinnosti v oblasti vseobecne osvety mam v dnesni Akademii ved Ceske republiky (pro mnohe prekvapive) velkou radu priznivcu a pratel, kteri nikoliv nepochopitelne chteji zustat nejmenovani.

Ovsem i tak mne vzdy radi informuji o cemkoliv novem, co se deje a tak jsem cele ty roky vedel i to, kdy si ten stary idiot Zahradnik, Helca Illnerova nebo ted Paces i byt jen uprdli, zhruba do peti minut po tomto jejich vedeckem pocinu.

 

Tento presun teziste nazoru ceskych adademiku neznamena nic mensiho nez neo-Lamarckismus. Ano, ctete mne (uz zase) spravne - Lamarckismus, nikoli Lamarxismus. Lamarck si najdete na www, on veril v teorii predavani zazitych vlivu okoli na pristi a dalsi generace. Po Darwinovi vysel Lamarck z mody (to vite, vedci take podlehaji modnim vlivum), ale v posledni dobe se objevuji vazne indikace, ze vse nejede podle Darwina, ze i Lamarck mel obcas pravdu, i kdyz necetl Pravdu, jako Cesi a Rusi. Nejvetsi cesky neo-Lamarckista je profesor Zdenek Neubauer z UK (ne z Anglicka, ale University Karlovy, naturlich), ktery psaval Velkemu Vaskovi projevy o motylech, kteri zatrepaji kridly v Cesku a v Karibiku se strhne boure, ktera mi pak nabourava domecek. Zdenek byl kamos Ivana Havla (= bracha Velkeho Vaska), coz je sefredaktor casopisu Vesmir, kam Zdenek psaval coby Neubauer, ale kdyz jeho teorie se zdaly prilis divoke, jako Josef Babor (coz stalo nase informativce dosti usili zjistit).

 

Nyni vam tedy mohu zodpovedne predlozit nejnovejsi vedecke vysvetleni krize ve vede a spolecnosti v soucasne Ceske republice, nastupnickem state komunisticke CSSR s legalni kontinuitou k temuz komunistickemu statu, tak jak mi to bylo vysvetleno skutecnymi odborniky z Prahy. A jak je znamo - v Praze vi vsechno nejlip. Podle teto teorie doslo k postupne dedicne degradaci myslenkovych postupu a moralnich a charakterovych hodnot nasledkem dlouhotrvajiciho vlivu komunisticke ideologie na denni zivot obyvatelstva. Pokud vam "postupna degradace" zni prilis cizojazycne, mate plnou volnost si nahrazkove myslet "postupna degenerace", drive se tomu rikalo dege-rege, nebo zkratka dege.

 

Moje puvodni teorie byla geneticka. I kdyz mi take byla predlozena vedci z Prahy, prijal jsem ji za svou, jsa patricne vzdelan v historii a genetickem amaterismu Johanna Gregora Mendela (Gregor Mendel, Sigmund Freud, Edmund Husserl, Kurt Goedel a Josef Schumpeter to byli vsichni spickovi rodaci z nasi Moravy, tudiz to nebyli Cesi, jak si ti vyjimecnejsi mezi vami Cechy jiste povsimli, ci snad ne?). Slo o kraliky. I kdyz nezbytne nemuselo.

Napriklad Walter C. Willett (Harvard University) ve sve publikaci Balancing life-style and genomics research for disease prevention; Science vol 296,

26 April 2002, prinasi argumenty, ktere lze interpretovat tak ze, ze drtiva vetsina ceskych dusi je nemocna a tedy i ceska spolecnost jako celek je nemocna a je tudiz vedecko-metodologicky prirozene, ze po rychle se mnozicich kralicich jsou Cesi jen o neco mene vhodnymi studijnimi objekty z hlediska interakce vlivu faktoru jak genetickych, tak i prostredi. Byti Cechem je multifactorial disease (= komplexni nemoc). Ale zpet ke kralikum.

 

Jiste znate nekoho, kdo doma chova kraliky a nebo dokonce je chovate sami.

Na prikladu kraliku genetiku muze zkoumat i bezny clovek bez komunistickeho vzdelani, protoze kralici se jak znamo mnozi ... jako kralici. Takze mate svuj chov kraliku a budete systematicky vyrazovat vsechny kraliky s dlouhyma usima. Kraliky s kratkyma usima nechate byt, at si dupou jak chteji. Nebude trvat prilis dlouho a zjistite, ze mate pouze kraliky s kratkyma usima, novi kralici se rodi taky jen s kratkyma usima a kdyz se semtam narodi kralik s dlouhyma usima, tak ten pomyleny kralik a zradce najde diru v kralicaku a pod plotem utece k sousedum. Kdyz neutece, tak ho jako stejne majznete topurkem od sekyrky za usi, udelate pecinku a v kralicaku mate zase jen a jen kraliky s kratkyma usima.

 

To bylo prosim me geneticke zduvodneni degenerace ceskeho naroda za doby komunisticke vlady. Zacalo to hned v osmactyricatem vylucovanim nekomunistickych studentu (= kralici s dlouhyma usima) z vysokych skol, na kterem se podileli i dodnes ci do nedavna zijici sametovi velikani a ptaci Kohout a Pelikan nebo ruzni Mlynarove a Klimove a pokracovalo zavedenim rychlokursu pro komunisticke kadry (za pulroku maturita, za dva roky doktorat, a po sametu rektorat) a koncilo to tim, ze si komuniste udelovali doktorske tituly sami mezi sebou - znamy titul RSDr., ktery je dodnes pouzivan mnoha poslanci CR. Probehla generace, dobehla degenerace a zadni kralici s dlouhyma usima se uz v ceskoslovenske inteligenci nevyskytovali, bud byli zradci za plotem u imperialisticke a revansisticke sousedky Tutenkamenove, s kterou se nebavime a nebo byli po smrti a prosli zazivacim traktem. Nova generace ceskoslovenske inteligence (=kraliku) byla pocata u plotu ci za stodolou, ale hlavne vychovana uz jen kraliky s kratkyma usima.

Pokud se nekde vyskytl kralik s podezrele dlouhyma usima, ke vzdelani nebyl prijat pro delku usi nebo nevhodny tridni puvod - o to se vetsinovi kralici s kratkyma usima, kteri byli u moci uz postarali. Vysledkem po 42 letech byla zcela homogenni populace kralikarny, tedy CSSR, s vyhradne kratkouchymi kraliky. A to je soucasny stav a tezko se to okecava, natoz dokazuje pravy opak.

 

Je otazkou jak situaci v prijatelne dobe zmenit - cekat necinne, ze to zmeni matka priroda - to bude trvat bez nucene selekce alespon trojnasobek casoveho useku, pri nemz doslo k teto degeneraci. Jak to zmenit rychleji?

Navrh povesit kratkouche kraliky za usi v nadeji, ze se jim ty usi prodlouzi zatim zadnym hlasovanim neprosel.  Navrh na navrat dlouhouchych kraliku z druhe strany plotu od sousedky Tutenkamenove, aby trochu zamichali genetickym poolem taky neprosel. Ze pry by vyzadovali sve stare kotce, ktere uz mezitim maji plne svych bobku kratkousi kralici, kteri se jich nechteji vzdat! Zde dochazi k jevu ve vedeckem svete znamem jako "mutational meltdown" - neboli kratkousi kralici uz jsou geneticky tak zdegenerovani a zblbli, ze uz jim chybi i pud sebezachovy a jsou sami proti sobe a serou si nejradeji do vlastniho kotce, vcetne srani na Ustavu, coz rad cini i Ustavni kralicek nejvyssi s. Rychetsky.

 

Takze vyseuvedene je jedna vedecka teorie. Ovsem ted cesti vedci prisli s novou, uplne perestrojkovou teorii, ze to neni geneticka degenerace, ale ze je to domestikace! Jako srovnani bylo pouzito prikladu domestikace vlka a jeho postupna domestikace v psa - zcela odlisny zivocisny druh.

 

Jako zakladni premisa je brano, ze za prvni republiky byli obyvatele Ceskoslovenska plus minus normalni, s beznymi reflexy a hodnotami, co se tykalo demokracie. Prvni "shock to the system" byla nacisticka okupace, ze ktere se bezny obyvatel prave zacal vzpamatovavat, kdyz Edvard Benes se znarodnovanim predbehl i komunisty, a pak prisla dlouhodoba vlada komunistu, ktera neskoncila v podstate dodnes. Slavny prusky strateg Von Clausewitz (zadna pribuznost s vasim Rezidentem) by rekl, ze soucasna situace v CR je pokracovani komunismu jinymi prostredky. A z puvodne volnych, svobodnych bytosti, takrikajic vlku, se prostrednictvim domestikace dvojnoheho zvirectva v komunismu, stali zcela ochoceni psi, kteri by sve komunisticke pany nekousli ani za nic, i kdyz dostavaji biti a nedostanou nazrat - o volnosti ani nemluve.

 

A opet dochazelo, stejne jako u vyseuvedene prikladu s kraliky k procesu znamemu jako "selective breeding" - kde urcujicim faktorem byla opet komunisticka strana. A opet zvirata nevhodna k domestikaci byla eliminovana a nebo vcas emigrovala. Tim je vysvetlen ten stale se zvetsujici rozdil mezi myslenim nezdomestikovanych emigrantu a zdomestikovanych ratliku, zijicich v CR.

 

Nez jsem stacil clanek dopsat, dostal jsem email od veterinarni lekarky Veroniky Valdove (ktera souhlasila se zverejnenim sveho jmena a nasledujiciho textu), ktery mi poslala k otazce domestikace.

 

"Domestikace ma vliv na intelekt vetsiny zvirat. A to natolik obrovsky, ze domaci zviratka si nejsou schopna bez pomoci opatrit potravu. Predevsim se ztraceji naucene dovednosti (ano, i zvirata maji jedinecnou kulturu, typickou pro jednotlive populace).

 

Napriklad ztrata schopnosti lovit nastava jiz v prvni generaci, nebot tato vyzaduje u smeckovych zvirat pochopeni hierarchie a komunikace v ramci skupiny. Tento efekt zna kazdy majitel psa, ktery byl jako stene prilis brzy odebran od matky. Na vlastni oci jsem videla presun merinek kdesi z kavkazske stepi do Polabske niziny. Ovce hlady oziraly zbytky slamy z nakladaku, na kterem je privezli, a absolutne nechapaly, ze to zelene, co jim saha asi tak po bricho, je k jidlu. Kulturni sok.

 

Museli jim dovezt seno, nez nekolik prvnich pochopilo, co maji delat. Nutno dodat, ze to nepochopily vsechny. Ovce z jedne geograficke oblasti znaji velmi dobre lokalni kvetenu. Valaska se neotravi rulikem, vranim okem, naprstnikem, ocunem, lykovcem, konvalinkama ani hasivkou orlici. Neni blba a kdyz byla jehne, tak ji to rekli. Suffolk vsechny vyjmenovane kytky bezelstne sezere, nebot je nezna. (To jsou ovce. Valaska bydli normalne v Karpatech a Suffolk na skotske Vysocine).

 

Dalsi efekt je, ze domaci zviratka nejsou schopna zplodit a vychovat potomstvo. Hierarchie stada je u vsech divokych koni stejna. Jedno, jestli jde o mustanga, criolla, tarpany, Prevalaky nebo asijske poloosly. Hrebec vodi skupinu a stara se o bezpecnost (predatory). Nejstarsi klisna vybira misto na pastvu, spani a podle ni se chodi k vode. Tohle patrne souvisi se zkusenosti s pocasim. A pak je presny zebricek klisen podle veku hribete - nejmladsi hribata jdou prvni, pak brezi a nakonec klisny, ktere ten rok nezabrezly. Kolem skupiny se potloukaji mladi hrebci, kteri se primykaji ke stadu v pripade nebezpeci, a pozdeji si zakladaji vlastni skupinky.

 

Tahle hierarchie zajistuje konim dost bezpecny odchov hribat - skrze nekolik naraznikovych pasem. Rychlost pohybu stada se ridi klisnou s nejmladsim hribetem. Tohle je ovsem princip, ktery u proslechtenych koni velmi rychle mizi! Sikana slabsich clenu stada, predevsim klisen s hribaty ostatnimi klisnami, je videt jedine u domacich koni. Pak je potreba skladat skupinky podle toho, jak se kone navzajem snaseji nebo je drzet oddelene.

 

Dalsi vec je imprinting. Zvire po narozeni nebo vylihnuti velmi intenzivne vnima svet a v prvnich nekolika hodinach po porodu se nauci nektere veci nutne k dalsimu preziti. Asi tak 95 % bazantich slepic (plati obecne pro vetsinu ptaku), ktere se vyklubaly v lihni, neni schopno vysedet vlastni kurata, ponevadz nevi, jak se to dela. Tuto dovednost nemohou ziskat pozdeji. Nauci se to jedine tehdy, pokud jsou samy vysezeny.

 

Podobny udiv nastal, kdyz telata odebrana kravam ihned po porodu (obrovska moda v 70.letech, nejen u krav), nebyla vubec schopna zakladni pece o sve vlastni tele. Jalovicky totiz osusil nekdo jiny - nestaraly se o uvolneni dychacich cest mladete ani masaz bricha nutnou k odchodu mekonia. Nemohly, tele bylo za zdi. Tele prezilo. "

 

Tolik vysvetleni domestikace od doktorky Valdove. Vypada to tedy tak, ze zavaznym aspektem teto domestikace (tedy pretvoreni svobodnych Cechu a Slovaku do uplne zpitomelych obyvatel dnesni ceske kotliny) je, ze se z puvodnich zvirat, zvyklych svobode, svobodnemu pohybu a starani se sami o sebe se staly uplne jine zivocisne druhy, od druhu vizualne identickych (ovsem mentalne zcela nekompatibilnich) vlkum az po zcela odlisne vypadajici a hlavne se odlisne chovajici ratliky s tresoucima se nohama.

Dosud jsem ze od svych znamych ceskych Lysenku a Micurinu nedovedel, zda je mozne tyto tendence revertovat - tedy zjednodusene: Je mozne predelat ratlika zpatky na vlka?

 

Nevim. Ale mam porad nadeji. Cesi jsou svetovi! Cesi to dokazou!

 

-----

 

K dalsimu studiu:

Walter C. Willett (Harvard University) : Balancing life-style and genomics research for disease prevention; Science vol 296, 26 April 2002.

http://www.primitivism.com/sedentism.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Domestication

http://en.wikipedia.org/wiki/Selective_breeding

http://en.wikipedia.org/wiki/Origin_of_Species

http://encyclopedia.thefreedictionary.com/Mutational%20meltdown

 

Knizku Jak Paroubek kradl salamy si muzete koupit v kteremkoliv ceskem knihkupectvi a nebo objednat pres internet na adrese

http://www.betaknihy.cz/detail.php?k=2
 
Související články:
Nebyl nalezen žádný související článek...
 
Komentáře čtenářů:

ORIGAMI komiks reklama
Hodnocení článku
Ohodnoťte tento článek dle toho jak se vám líbí.

Průměrné hodnocení:
--dobrý--

Vynikající (4)
Dobrý (6)
Nic moc (0)
Velmi slabý (0)
Bůh stále neodpovídá
09.04.2003
Krajina po záplavě
Dittmar Chmelař
... má své nesporné výhody a přednosti!...
[více]

E-knihy
15.02.2021
Železo 15
Dittmar Chmelař
15., závěrečná část SF románu Vojtěcha Mornsteina na pokračování....
[více]

Historie
12.01.2016
Jak tomu bylo za 2. světové.
Dittmar Chmelař
......
[více]

Chystané knihy
17.06.2004
Černá kniha minulosti
Rostislav Hedvíček
......
[více]

MAGNERON
10.07.2010
MAGNERON
Dittmar Chmelař
Diagnostika a léčba lidských onemocnění na základě spektrální analýzy vířivých magnetických polí lidského mozku....
[více]

Politika
23.08.2023
Referendum - nejvyšší a nejposvátnější forma demokracie.
Dittmar Chmelař
Referendum v Polsku během letošních zářijových parlamentních voleb....
[více]

Portrét
20.09.2004
Takhle komentuje Jaromír Bosák .............no prostě paráda!
Dittmar Chmelař
Takhle komentuje více než profík....
[více]

Sekyroviny
08.07.2020
Moravskoslezští bastardi
Dittmar Chmelař
......
[více]

Sexuální kečup
31.03.2003
Mlčení nic nezmění.
Dittmar Chmelař
...Hmmm...Kéž by to byla pravda!...
[více]

Věda
18.06.2015
O maskulinizaci vědy.
Dittmar Chmelař
......
[více]

Naše ikonka
ORIGAMI


Coded by Pavel Nero Kramný | Graphics by Josef Fraško
© 1995 - 2024 Dittmar Chmelař - MikroMedia

MirkoMedia