Zpět na hlavní stránku
Přepnout na KOMIKS
Nabídka
- Hlavní stránka
Historie
MAGNERON
Politika
Portrét
Recenze
  - Chystané knihy
Sekyroviny
Umění
  - Bůh stále neodpovídá
  - E-knihy
  - Sexuální kečup
Věda
- Galerie
- Archiv
- Členská sekce

Nejčtenější
- Mlčení nic ne (262683)
- Registrované (228281)
- Jak si naši p (91094)
- Takhle koment (72336)
- Cenzura české (65961)
- Píseň o rumu (63490)
- Sci-fi: Vrazi (63001)
- Já Tarzan (62668)
- China Miévill (62129)
- Jak Rostislav (61055)

Anketa
Momentálně není žádná anketa...

Vytvořeno v
Publikační systém AZRAEL 2.0

Novinky e-mailem
Chcete dostávat info e-mail s novinkami? Pak vepište svůj e-mail do formuláře a novinky vám začnou chodit přímo do vaší schránky!

Pokud už e-maily nechcete dostávat, odhlaste se zde.


Partneři
Oficiální stránky Andrzeje Sapkowského v ČR

Specializovaný web o komiksu

komiks.cz

SCIFIWORLD

Internetové knihkupectví KRAKATIT

Utopený Archimédes - Kritika pavědy

Nakladatelství Netopejr

CREW

FantasyPlanet.cz

Sponzoři

ORIGAMI komiks reklama
   Článek: Syntéza analýz 17/11/1989 a jeho následků
Vyšlo: 25.08.2005 | Rubrika: Politika
Napsal: Rostislav Hedvíček | Komentářů: 2151 | Prohlížení: 29277

 
aneb Od Beneše přes Václavy až po Paroubka.
 

Synteza analyz 17/11/1989 a nasledku
aneb Od Benese pres Vaclavy az po Paroubka

(s mnoha citaty radne kreditovanymi)
Motto: Libertas ex veritas = Svoboda z pravdy  = Freedom from truth

Ukazky z verze 2.58 pro vsechny, zdarma, pretisk (treba na pokracovani) je vyslovne povolen. Kompletni text je na internetu na adrese http://www.cs-magazin.com/2005-09/view.php?article=articles/cs0509999.htm
Vhodne jako ucebni pomucka, nebo cetba doplnkova ci povinna od veku nejutlejsiho az po universitu

1. Malta byla druha Jalta, aneb Z Mnichova pres Jaltu na Maltu

Nekomunisticti obcane Ceskoslovenska meli poslednich sedmdesat let primo neuveritelnou smulu a byli coby otloukanci vychodni Evropy okopavani ze vsech stran (s vyjimkou druhe svetove valky, kdy Polsko a balticke staty dopadly mnohem hur). Hlavnimi podrazy (nepouzijeme-li komunisty zprofanovaneho slova "zrada") na Ceskoslovensku byla Mnichovska dohoda (9/1938), pozdeji dohody Jaltske (2/1945) a Maltske (12/1989). Tyto tri hlavni podrazy na Ceskoslovensku byly ucineny ze zahranici cizimi mocnostmi. Rozhodnuti ucinit tyto akce sice byly ovlivneny znalosti ceskoslovenskych realit (jako nadbytek statni a narodnostni bezcharakternosti), ale stejne byly ucineny v zahranici a zahranicnimi mocnostmi.

Cesi sami se ovsem neradi davaji zahanbit a kopance zahranicni se vzdy snazi trumfnout horlivym vlezdoprdelizmem a pitomostmi jim tak vlastnimi, a tak tri zahranicni podrazy Mnichov-Jalta-Malta byly snazivymi Cechy znasobeny svinstvy vlastni vyroby - jako byla zrada neprezidenta Benese cestou ke Stalinovi do Moskvy a nasledujicim "kosickym programem"
zajistujicim vliv SSSR v CSR a vedouci k CSSR, v roce 1948 dalsi zrada prezidenta Benese predanim moci komunistum (proto mu dnesni cesti neokomuniste odhlasovali, ze se ten lump "zaslouzil o stat"), v roce 1968 to byla Dubcekova a Smrkovskeho zrada na narodu a v roce 1989 to byla Havlova + Klausova vlastizrada dvou Venousku ceskych nehezkych.

Okolnostmi podrazu z Mnichova a Jalty se ruzni autori zabyvaji uz 60 let - nikoliv tomu tak v pripade Sametoveho podvodu. Duvodem je, ze strujci Sametoveho podvodu jsou stale jeste u moci, a tak se autori z byvaleho Ceskoslovenska boji a autori ze zahranici na to hledi jako zaba z kysky (na
Morave) a jako husa do flasky (v Cechach), i kdyz bat se nemusi.

Ucelem techto radku je prosvitit toto tema (post)moderni metodou syntezy analyz, za pouziti nejen novych informaci, ale hlavne informaci jiz drive publikovanych a verejnosti bud neznamych, nebo medii potlacovanymi, pripadne nezaslouzene diskreditovanymi. Odbornici mezi ctenari jiste oceni syntezu moderni rekonstrukce a postmoderni dekonstrukci.

Nejlepsim prikladem je Analyza 17. listopadu 1989 od Miroslava Dolejsiho (*20/11/1931, +2001; komunisty 2x odsouzen: na 23+11 let, odsedel 9+8 let; komunisty 2x rehabilitovan), ktera vzbudila znacny zajem jiz roku 1990.
Bohuzel, jeho analyza je smesi faktu (v casti I ) a primitivniho, ale v Ceske republice tak popularniho antisemitismu, tj. nehezkych ceskych blabolu o ukladnych zidech a zlych zednarich, v casti II). Bezblabolovy antisemitismus se opakovane vyskytoval i u jineho, neznameho a zrejme take osameleho autora (oznacme ho XYZ ) jehoz vybornou sbirku faktu vam predlozim ocistenou od antisemitismu v nasledujicim textu, ale jinak naprosto nezmenenou.

Vseobecne doporucuji u obou autoru (Dolejsiho i XYZ) jejich antisemitismus ignorovat (autori jsou jen produkty prostredi, ktere je obklopuje a tito dva jsou jasni Cesi), a soustredit se na neoddiskutovatelna fakta, ktera uvadeji. Tato jinak neodpustitelna tolerance muze byt zduvodnena napriklad existenci dnes verejne pristupnych informaci ( jako treba The Main Enemy by Milt Bearden and James Risen, with subtitle The inside story of the CIA´s final showdown with the KGB), ktere v dobe kdy Miroslav Dolejsi psal svou zpravu nebyly jeste vydany a nemohly mu byt znamy (a presto presne potvrzuji jeho zavery).

V nedeli 18/12/1988 (tedy rok pred Sametovym podrazem) se stale jeste vice-prezident, ale uz zvoleny prezident George Bush se setkal ve sve kancelari v Zapadnim kridle Bileho domu  s Henry Kissingerem. Dale pritomni byli James Baker a Brent Scowcroft. Henry Kissinger prisel s napadem, ktery ve svych dalekosahlych dusledcich zpusobil nejen Sametovy podraz, ale i dnesni situaci v CR a SR. Kissingeruv napad byl nasledujici: “You are about to become the first president with a real opportunity to end the Cold war.
Why not discreetly negotiate a deal? Gorbachev would promise not to use violent force to suppress reform and liberalization in Eastern Europe; in exchange, the West would promise not to exploit any economic or political changes that occurred there at the expense of “legitimate” Soviet security interests”. (Stanete se prvnim prezidentem s opravdovou prilezitosti ukoncit Studenou valku. Proc bychom se s nimi nemohli diskretne dohodnout?
Gorbacev slibi, ze nepouzije nasili k potlaceni reform a liberalizace ve vychodni Evrope a my mu za to slibime, ze nebudeme vyuzivat ekonomickych a politickych zmen, ktere se tam deji, proti “legitimnim” bezpecnostnim zajmum Sovetskeho svazu.)

Vysvetleni pro ty, kterym tato “diplomaticka mluva” neni jasna.  Bush byl slaby prezident (mimo jine nedotahnul do konce prvni valku v Iraku, vyzval jihoIracany k povstani proti Saddamovi a pak je nechal napospas Saddamovym helikopteram ­ letadla mel Saddam zakazana) a bylo jasne, ze slabym prezidentem bude uz i predtim, nez se jim stal. Bylo to dano okolnostmi ­ ostatne po Reaganovi musel byt nezbytne kazdy slabym nasledovnikem. Navic chtel byt “mirovym prezidentem” a byl presvedcen, ze osobnimi vztahy s lidmi jako Gorbachev lze dosahnout vice nez trvanim na principech. Bush nikdy nepochopil, ze komuniste jako Gorbachev nemaji zadne principy elementarni lidskosti, natoz slusnosti (za vlady komunisty Gorbachevao byli v Azerbajdzanu a baltickych statech lide rozvalcovani tanky, zrovna tak jako v Cine na Tianamenskem namesti, ale nikdo to dnes rudemu zlocinci Gorbachevovi nepripomina, ani jeho spoluzodpovednost za okupaci CSSR od roku 1968 a za vlady Gorbacheva doslo k v SSSR k rozsireni vyvoje a vyroby biozbrani - najdete si na www  "Ken Alibek"). “Bush created the impression that he cared more about his friend in Kremlin than about the principles of freedom and independence” (Beschloss-Talbott, xxi) (Bush vyvolaval dojem, ze mu vic zalezelo na jeho priteli v Kremlu nez na principech svobody a nezavislosti.)

Co mu tedy Kissinger navrhoval, bylo dohodnout se s Gorbachevem, ze vymenou za to, ze Sovetsky svaz povoli vetsi miry svobody (nikoliv ovsem uplne svobody) a castecne demokracie ve vychodni Evrope a nezmasakruje sve vazalske staty tak jako to udelal v NDR 1953, Madarsku 1956 a CSSR 1968, Spojene staty se nebudou snazit vychodovropske zeme zamerikanizovat a nebudou protestovat, kdyz komuniste zustanou de facto (i kdyz treba ne deiure)  u moci.18/12/1988 se tedy datuje zacatek Sametoveho podrazu. Pak uz to bylo zorganizovano velice rychle.

15/01/1989 prileta do Moskvy Henry Kissinger a v kapse ma “soukromy” dopis stale jeste vice-presidenta Bushe pro Gorbacheva s navrhem, jak to s tou vychodni Evropou zaridit.  16/01/1989 jsou Praze zatykani demonstranti vzpominajici upaleni Jana Palacha. Je zatceno celkem 800 lidi. Tentyz den se Kissinger v Kremlu potkava s Gorbachevovym spolupracovnikem Alexandrem Yakovlevem, ktery napred vyzvida, o co vlastne Henrymu jde, predtim nez bude “pripusten” ke Gorbachevovi. Kissinger vysvetlil Yakovlevovi, proc jednani o vychodni Evrope musi zustat tajna: “American public opinion would never allow  the U.S. government to explicitly accept the need for Eastern Europe to remain under Soviet domination” (Americke verejne mineni by nikdy nepripustilo, aby americka vlada otevrene prijala potrebu vychodni Evropy zustat pod sovetskou kontrolou) ­ a o to prave slo: ze vychodni Evropa zustane pod exkomunistickou kontrolou.

O dva dny pozdeji, ve stredu 18/01/1989 je Kissinger prijat v Kremlu Gorbachevem, za pritomnosti pouze tlumocnika a Anatolije Dobrynina, ktery byl predtim 23 let velvyslancem v USA a ted zase poradcem Gorbacheva.
Kissinger predal Bushuv dopis a Gorbachev je nesmirne polichocen skutecnosti, ze mu americky president pise uz tyden predtim, nez muze oficialne psat na hlavickovem papire Bileho domu.

Gorbachev se poradil s dvema spolupracovniky. Prvni byl Anatolij Chernyayev, komunisticky aparatcik, se kterym se znal od padesatych let.
Chernyayev vyjadril uzas nad tim, ze jim Bush vychodni Evropu predhazuje jako kost  and podivil se nad “certain contradiction: Bush promised continuity, yet suggested that he might change American policy”. (jisty
rozpor: Bush slibuje kontinuitu, ale navrhuje, ze by mohl zmenit americkou politiku). Ale to je prece baaajecne!!! Druhym byl Gorbachevuv asistent pro vychodni Evropu, Georgi Shakhnazarov, ktery Gorbachevovi doporucil aby Kissingeruv plan bral vsemi deseti. A tak dva lide, o kterych lide v Ceskoslovensku asi nikdy neslyseli, Chernyayev a Shakhnazarov, rozhodli o komunisticke dominanci nad vychodni Evropou i do dalsiho milenia.

Dalsi dulezita a souvisejici data a udalosti:

20/01/1989 ­ George Bush nastupuje do funkce prezidenta USA.

28/01/1989 ­ Kissinger prijizdi do Bileho domu a informuje Bushe, Bakera a Scowcrofta o jeho jednani s Gorbachevem. Bakerovi se cele moc nepozdava a zada o nazor sve dva experty na vychodni Evropu, kterymi jsou  Rozanne Ridgway a Thomas Simons. Oba dva Kissingeruv plan odsoudi jako zcela spatny, zcestny a nemoralni ­ ovsem oba jsou vzapeti prehlasovani Dennisem Rossem, ktery ma za to, ze jednani s Gorbachevem o vychodni Evrope je “common sense”. Tehdy jste nikdo netusil, jak nam jednou Dennis Ross vyroste. Dalsi osobou v tehle akci zapojenou, kterou tehdy nikdo neznal (a dneska ano), byla Scowcroftova asistentka jmenem Condoleeza Rice, ktera sice nedelala zadna rozhodnuti, ale jako expertka na Ceskoslovensko a Rusko (studovala u ex-ceskych profesoru Korbela a Broma) pripravovala “mozna scenaria”.

07/03/1989 ­ Behem soukromeho setkani ve Hofburg palaci ve Vidni se sovetskym komunistickym ministrem zahranici Eduardem Shevarnadze rika James Baker: “We really hope that you succeed”. (Opravdu doufame, ze uspejete.)

25/10/1989 ­ Gorbachev v Helsinkach ve Finsku oznamuje to, co pozdeji mluvci ministerstva zahranici Gerasimov nazval Sinatra doctrine,:Sovetsky svaz dovoli svym vazalskym statum “do it their way”. (delat si to jak
chteji) ­ coz znacne pripomina Breznevuv vyrok “Eto vase delo!” (je na vas jak si to udelate).

09/11/1989 ­ Berlinska zed je otevrena a Bush neni prilis potesen, (“I am not going to dance on the wall” ­ Nebudu tancit na berlinske zdi), protoze se boji, ze to popudi Gorbacheva

2-3/12/1989 ­ Malta Summit, Bush a Gorbachev souhlasi na tajne dohode hlavne o baltickych statech, ale i o vychodni Evrope vseobecne: Gorbachev slibuje, ze nebude zadne prolevani krve a Bush slibuje, ze mu v tom pripade nebude delat zadne problemy (“not to create big problems for you”), at si to tam tedy zaridi jak chce. Zapisy z druheho dne rozhovoru na Malte jsou jen dalsim potvrzenim Dolejsiho zaveru. Zadne verejne dohody tam nebyly podepsany, ale z dejin vime, ze i dohody mohou byt neverejne, a ze i verejne dohody mohou mit podepsany neverejne dodatky. Navic je zvykem mezinarodni dohody dodrzovat podle hesla Pacta sunt servanda (Dohody se dodrzuji ­ temer vsude, krome Ceska), jak rikali uz stari Rimane. Na Malte jednali George Bush a Michail Gorbacev za pritomnosti Soviet Foreign Minister Eduard Shevardnadze, U.S. Secretary of State James Baker and U.S.
National Security Adviser Brent Scowcroft, dne 02/12/1989. My jsme identifikovali tento klicovy vyrok :

    * George Bush: I hope you noticed that while the changes in Eastern Europe have been going on, the United States has not engaged in condescending declarations aimed at damaging the Soviet Union. There are people in the United States who accuse me of being too cautious. It is true I am a prudent man, but I am not a coward, and my administration will seek to avoid doing anything that would damage your position in the world. But I was insistently advised to do something of that sort -- to climb the Berlin Wall and to make broad declarations. My administration, however, is avoiding these steps, we are in favor of reserved behavior.

    * Mikhail Gorbachev: I welcome your words. I regard them as a manifestation of political will. It is important for me. ...
……….
Preklad:
    * George Bush: Doufam, ze jste si vsiml, ze behem probihajicich zmen ve vychodni Evrope Spojene staty nevydaly zadna schvalujici prohlaseni namirena k poskozeni Sovetskeho svazu. Ve Spojenych statech jsou lide, obvinujici mne z prilisne opatrnosti. Je pravda, ze jsem uvazlivy clovek, ale nejsem zbabelec a ma vlada se bude snazit vyhnout se cemukoliv, co by poskodilo vase postaveni ve svete. Bylo mi opakovane doporucovano, ze mam prave neco takoveho udelat - jako treba vylezt na berlinskou zed a proslovit velke prohlaseni. Ma vlada se ale snazi takovymto krokum vyhnout, davame prednost rezervovanemu chovani.

    * Mikhail Gorbachev: Vase slova vitam. Povazuji je za vyraz politicke vule. Je to pro mne dulezite.
……….

Gorbachev to pochopil spravne. Tak jako zapadni statnici v Mnichove a na Jalte, George Bush znovu predhodil vychodni Evropu vseobecne (a obeti komunistu zvlaste) napospas drave exkomunisticke zveri, jeste rude krvi svych obeti. Gorbachev pochopil, ze zadna obdoba norimberskych procesu se konat nebude a ze exkomuniste budou moci pokracovat ve vykonu svoji ekonomicke, manazerske, spravni, pravni a zakonodarne moci. Den na to, 03/12/1989, se Vaclav Havel v Praze setkal se dvema dustojniky KGB v Manesove ulici, za pritomnosti sveho pritele, kameramana a disidenta Stanislava Miloty a dozvedel se, ze bude dalsim presidentem CSSR. Stanislav Milota  tuto schuzku po dalsich deseti letech potvrdil Lidovym novinam (cesti “historici” nadale predstiraji, ze nic nevedi): "Ucastnil jsem se jedne takove jakoby tajne schuzky s KGB v jednom konspiracnim byte v Manesove ulici," rekl Milota, ktery se jako jeho duverny pritel v Havlove nejtesnejsi  blizkosti pohyboval v tydnech po 17. listopadu a prvnich pet mesicu roku 1990  pusobil jako vedouci jeho prezidentskeho sekretariatu. 4. prosince 1989 tiskarna  politicke spravy Pohranicni sluzby dostala rozkaz tisknout plakaty "Havel na hrad." Bez souhlasu komunistu se v Cesku neupekl ani rohlik. Plakaty "Havel na hrad" tisklo StB.

Zajimavou historkou je i ta o hadce Havla s komunistickym sefem Ceskoslovenske televise. Citujeme doslova (puvodni autor nam neni
znam):  “Tak dobre, at je po tvem, ty svine." Temito slovy ukoncil 16.
prosince 1989 hadku s budoucim prezidentem Vaclavem Havlem tehdejsi sef Ceskoslovenske  televize Miroslav Pavel. O sporu pise v nedavno vydanem Havlove zivotopisu  britsky politolog John Keane a potvrzuje ji i Stanislav Milota. Oc se oba  muzi preli? Havel v te dobe nebyl verejnosti prilis znamy a potreboval se  pred volbou dostat do televize. Reditel CST Pavel mu vsak na jeho zadost  odvetil, ze je nevyznamnou politickou osobnosti a rozhodne nedostane prostor  v hlavni zpravodajske relaci. To Havla tak rozcililo, ze na Pavla kricel:  "Jen pockejte, az se stanu prezidentem. ... Dlouho nevydrzite. Zajistim,  abychom se vas zbavili. Budete nikdo!". Pavel nakonec se slovy: "Tak dobre, at je po tvem, ty svine." ustoupil. Havel se stal prezidentem, Pavel byl brzy  vystridan.

Po nem ovladnul CS televizi spolehlivejsi exkomunista Jiri Kanturek, jehoz takesoudruzka Eva Kanturkova pak ovladnula teple misto na havloidnim ministerstvu kultury kde mela za post-stranicky ukol zamitat podpory nehavloidnim spisovatelum a umelcum. V ceskem Kdo je kdo se soudruzka Kanturkova svym clenstvim v KSC nepochlubila, ale v kratkem soukromem rozhovoru se ke sve rodne strane bez vahani hrde hlasila. Na otazku naseho informativce, co rika tomu ze nejvyznamnejsi moderni cesky basnik, imunolog MUDr. Miroslav Holub (*13/09/1923), je radne registrovan v CRS jako agent "Rosta" se exsoudruzka Kanturkova rozcilila: "Ale co to rikate za nesmysly, vzdyt je to nas nejlepsi basnik". Jeji vytok je klasickou ukazkou ruzove babskoslovanske logiky: nejlepsi nas basnik nemuze byt agent StB. V zapeti na to priskocila pobliz odposlouchavajici soudruzka a odtahla nasi soudruzku pryc od netaktniho informativce. Z titulu svoji funkce na Havloidnim minikultu pak s. Eva devotne vlezdoprdelisticky podekovala NSR za prebohaty prispevek k otevreni domu zahranicni kultury v Havlistanu.
Plivat na Nemce to Cesi radi, a okradat je (i jako turisty) take, ale stat s nastavenou cepici v ruce se Svejkove nestydeji. Pro ty kteri nic moc
nevedi: CRS = Centralni registr svazku tez znam jako Cibulkuv registr svazku (ktery dodal David Eleder, plavec ktery byl nalezen utopen v 1/2 metrove vode - stezi nahodenka nahoda stala se mu nehoda).

Udajne posledni komunisticky president CSSR Gustav Husak (jeden z vudcu Slovenskeho narodniho povstani, spolusoudruhy odsouzen na dozivoti, veznen 1951-1960, tudiz prinejmensim 2x vetsi disident nez Havel, a navic se potom Gusta jeste sblizoval s pracujicim lidem ve Sbernych surovinach n.p.) rezignoval az 10/12/1989. Zmineni dva dustojnici KGB, kteri byli permanentne umisteni na 1. sprave StB spolu s dalsimi ctyrmi KGBaky  odcestovali do Moskvy den pred Vanocemi. Cesi byli vzdy poslusny narod, Rusum ke kontrole naroda stacilo pouhych sest jejich lidi (a 17 tisic zamestnancu 1. spravy StB). Kde asi dnes tech 17 tisic dacanu pracuje? Vsichni jsou soukromi podnikatele s lesklymi fialovymi saky a pseudointelektualsky prosedivelymi bradkami jako ma exkomunista soudruh Pithart, byvaly clen "organizace zlocinne a zavrzenihodne" jak rika zakon
198/1993 Sb.?

To, ze doslo k domluve o ponechani exkomunistu v klidu a pokoji se projevilo uz kdyz po padu DDR Honeckeruv nastupce Krenz byl odsouzen (k mirnemu trestu a podle zakonu DDR = NDR) za spoluvinu na odstrelu lidi u Berlinske zdi, a Gorbachev se nechal slyset ze takove soudy jsou proti tomu, co bylo domluveno.

29/12/1989 ­ Ceskoslovensky parlament, obsazeny 100 % komunisty, voli za prezidenta Vaclava Havla. Kohout snesl vejce.

03/10/1990 ­ vychodni a zapadni Nemecko je sjednoceno.

13/01/1990 ­ “krvava nedele” ve Vilniusu (Litva), patnact zabitych Litevcu

20/01/1990 ­ krvava nedele” v Rize (Lotyssko) ­ sovetske “Cerne barety”
zabijeji ctyri Lotysce.

25/10/1991 ­ Gorbachev rezignuje a Sovetsky svaz prestava existovat.

----------
Vynechany text je na adrese
http://www.cs-magazin.com/2005-09/view.php?article=articles/cs0509999.htm

-----------
10. Synteza analyz

Z vyseuvedenych syntez analyz dokumentu vyplyva, ze geograficky stredoevropske Ceska republika a  Slovenska republika nejsou  v zasade demokratictejsi nez stredoafricka Demokraticka republika Kongo - kdyz uz si tak zakladate na tom sluvku "republika", ktere jak v Kongu, tak i u vas ztratilo vyznam tak jako mnoho jinych slov.

O ztrate vyznamu slov v CSSR psal  v Literarnich Listech [LL 02/05/1968] v eseji "O zabijeni slov" vyznamny cesky basnik a imunolog MUDr Miroslav Holub, radne registrovany jako agent "Rosta" v StB registru svazku - najdi si tam svou prvni lasku (to byl rym!). Bohuzel, v one kriticke eseji i vzdelanec Holub nekriticky pouzil (na str.2) frazi "historicka nutnost"
kterou pouzivali pouze [pa]vedecti Marxiste-Leniniste vcetne prave abdikovaneho Havla (ale jen na nekolik mesicu, to vite, aby se nereklo, ze spolurozbil CSR), kdyz zduvodnoval [Respekt 20-26/07/1992] jim spolurozbite CeskoSlovensko. LL 02/05/1968 stoji za to si vyzadat ve vasi knihovne nejen proto, ze mimo jine obsahuji basen Jiriho Kolare :

       RADA SLOUHUM

Omlouvali jste zlociny a vynaseli zradu?
Svedte to na stranu
Mlceli jste, i kdyz trava kricela?
Svedte to na stranu
Psali jste, kdyz se i inkoust cervenal?
Svedte to na stranu
Verili jste, kdyz ani pulnoc neverila svym ocim?
Svedte to na stranu
Byli jste vzdy u koryta?
Svedte to na stranu
Meli jste popravene za trisky pri kaceni lesa?
Svedte to na stranu
Devkarili jste se, kdyz se i devkam stahoval klin?
Svedte to na stranu
Slouzili jste, kdyz i feny zalezaly?
Svedte to na stranu
Splhali jste, klickovali, mazali med?
Svedte to na stranu
Prijimali jste pocty, kdyz si i kamen odplivoval?
Svedte to na stranu
Odsuzovali jste, kdyz se i provaz stydel za opratku?
Svedte to na stranu
Stekali jste, kdyz zapiral hlas i posledni alik?
Svedte to na stranu
Donaseli jste, kdyz i udavaci mluvili o spine?
Svedte to na stranu
Mate ruce od krve?
Svedte to na stranu
Lizali jste paty a lhali, hrabali jste a zrali?
Svedte to na stranu
Neslyseli jste, ci si stebetali i vrabci?
Svedte to na stranu
Prinutili jste septat i deti?
Svedte to na stranu
Slapali jste po spoutanych?
Svedte to na stranu
Plivali jste po mrtvych?
Svedte to na stranu
Opijeli jste se cizimi slzami a cizim potem?
Svedte to na stranu
Vsechno, vsechno, vsechno svedte na stranu, muzikanti noci Svedte to na stranu

Roku 1990 napsal muj pritel John Hajek dodatek:

    OTAZKY A ODPOVEDI KOLABORANTUM
          aneb
Dodatek k Rade slouhum po dalsich 20 letech
    jejich vernych sluzeb exkomunistickemu zlocinu ( venovano byvalym clenum "organizace zlocinne a zavrzenihodne"
  jak rika platny zakon 198/1993 Sb. )

Spolupracovali jste kdy s Velkou Stranou?
    Potom jste kolaboranti.
Byli jste v Partaji pred 68ym,
    a nevadily vam ty gottwaldovsko-stalinisticke koncentraky?
    Musite byt sadiste.
Rvali jste "At zije KSC!",
    a "Se Sovetskym svazem na vecne casy!",
    a prispevkovali jste na rude kriminaly,
    na (ex)komunisticke mucirny,
    na odstrel "na uteku",
    na zrudny zakon 231 spolustvoreny Jirim Hajkem,
    na justicni vrazdy Horakove a generala Piky,
    na (ex)komunisticke koncentraky, PTP a TNP,
    na strazni veze,
    na pohranicnicke psy dvounohe a ctyrnohe,
    na ostnaty drat?
    Jste rudi internaciste.
Hulakali jste "Kdo nejde s nami, jde proti nam!" ?
    Ano, pujdeme proti vam az do smrti nasi nebo vasi.
Chteli jste reformovat komunismus?
    Byli jste na rudo prelakovani fasiste s lidskou tvari.
Schvalovali jste ´vstup bratrskych vojsk´?
    Jste zradci naroda.
Zustali jste v Partaji i po invazi?
    Jste tuplovani kolaboranti.
Byli jste ve Svazu ceskoslovensko-sovetskeho pratelstvi?
    Patrite pred soud za kolaboraci s okupanty.
Platili jste prispevky do partaje?
    Financovali jste zlociny.
Nemluvite o Jachymove, Borech, Ruzyni a Leopoldove?
    Nechcete slyset jmena koncentraku vysmesne pojmenovanych
    Bratrstvi, Rovnost, Svornost,
    Barbora, Bytiz, Elias, Marianka,
    Nikolaj, Prokop, Vojna, Vykmanov, atd, atd,
    zalozenych dodnes vladnoucimi exkomunisty?
    Nejen oni, ale i vy mate krev na rukou.
Rikate ze jste osobne nikomu ani vlasek nezkrivili?
    Eichmann, Heydrich a Hitler pachali zlociny
    jen za psacim stolem, presne tak jako vy.
Myslite ze tu krev z vasich rukou smyjete samponem?
    Jen pres nase mrtvoly.
Sirili jste kolem sebe hruzu a strach na pracovisti?
    Pak jste teroriste.
Kadrovali jste, donaseli a udavali?
    Jste odporni fizlove.
Dohnali jste nas k emigraci a ted k nam lezete?
    Vy nestydaci, duste se ve vlastni stave v kotline.
A co vy, slouhove exkomunistu, vy ruzovi kolusi,
    kteri s exKSCisty kolaborujete,
    omlouvate je, chranite je zakonem, volite je,
    a pritom NECHAVATE JEJICH OBETI V ROLI OBETI ?
    Vas uz nazval Lenin uzitecnymi idioty,
    uzitecnymi pro exkomunisty,
    a jejich parchanty, aby bylo jasno.
Pocitate s tim ze zapomeneme?
    Nikdy, nebudeme falsovat dejiny jako vy.
Myslite si ze vam odpustime?
    Ano, ale az po projevu ucinne litosti
    a po zkusebni dobe 42 let, az roku 2032.
Co mate delat?
    Spachejte sebevrazdu.
Jakym zpusobem?
    Skocte do latriny, patrite na hnojiste dejin,
    radi za vami splachneme.

***
Po poetickem osvezeni pameti zpet k prirovnani CR a SR ku Kongu a jinym "demokratickym republikam". Pokud kroutite hlavou nad prirovnanim CR a SR ke Kongu, pak vrele doporucuji si na WWW vyhledat "transparency index", kde CR a SR jsou na 50em miste v korupci (prvni misto ma nejmene zkorumpovane Finsko).

Podobne jako Demokraticka republika Kongo, i Ceska republika a Slovenska republika nejsou pravnimi staty a demokratickymi zememi, kterymi predstiraji byt, ale zememi zalozenymi na kriminalnich a nedemokratickych principech. Hlavnimi pachateli a viniky teto situace jsou Vaclav Havel, ktery je primo zodpovedny za udrzeni komunistu u moci a za prosazeni principu pravni kontinuity s komunistickou CSSR a antirestitucnich zakonu ( odpornou odbornou pomoc radi  poskytli soudruzi prof. JUDr. Zdenek Jicinsky a JUDr. Pavel Rychetsky,  dnes predseda Ustavniho soudu, takze "muzete si u nas na nas stezovat" jak sadisticky velitel tabora v Jachymove radil novym veznum ) a Vaclav Klaus,  ktery je primo zodpovedny za ekonomicke zmrzaceni zeme a ustanoveni kriminalnich vztahu (piratizace, tunelarstvi) v ekonomice, zakonodarstvi (ceskozlodejske, diskriminacni, antirestitucni) a ve sprave statu.

Pricin desive zdemoralizovaneho stavu Ceske republiky je nekolik, ale vsechny pochazeji z jednoho korene. Neustanoveni pravniho statu hned od prvopocatku. Pravni stat vychazi z principu, ze zlocin je potrestan, tudiz pravu bylo ucineno zadost. V Ceskoslovensku nebyl hned po sametovem podvodu zlocin potrestan a to nasledne vedlo k dnesnim problemum, vcetne problemu ekonomickych. Ta rovnice zni asi takto (muzete tomu klidne rikat Hedvickuv
maxim): Bez trestu neni spravedlnosti, bez spravedlnosti neni demokracie a bez demokracie neni prosperity. Pravni rad byl vedome zanedbavan Havlem, jehoz hlavnim ukolem bylo zajisteni nepotrestani komunistu a jejich udrzeni u moci a nasledne i Klausem, jehoz ukolem byla prevedeni ekonomicke moci komunistickeho statu do soukromych rukou exkomunistu. Oba sve kolaborantske a mozna i stranicke ukoly splnili a plni.

Obyvatelstvo obou naslednickych statu Ceskoslovenska trpi masovym stockholmskym syndromem - coz ostatne neni ve vychodni Evrope, decimovane tyraniemi ruznych typu po staleti tak vzacnym jevem. Prikladem muze byt absurdni masove uctivani puvodcu negativnich jevu ve spolecnosti coby zachrancu teze spolecnosti - jako napriklad nekriticke nadseni nejmene vzdelanych a nejmene informovanych mas pro Havla a Klause v Ceske republice a pro Meciara na Slovensku.

Kult osobnosti prosperoval v geograficky stredoevropske CSR uz za taticka Masaryka, za znarodnovatele a dekretisty Benese, za Klemy Gottwalda (take Stalinovy pomniky) - opet podobne jako v nekterych stredoafrickych republikach (Mobutu Sese Seko v Kongu, Idi Amin Dada v Ugande, Jean-Bedel Bokassa ze Stredoafricke republiky - ano i to byla "republika"). Je-li geografickym stredoevropanum stredni Afrika prilis vzdalena, pak stredoevropska Treti rise poskytuje blizsi historicky precedent.

Tyto jevy jsou historicky srovnatelne jen s frenetickym nadsenim beznych Nemcu pro Adolfa Hitlera v dobe pred druhou svetovou valkou. Nadsene davy, hnede nebo ruzove, nejsou ochotny vyslechnout (natoz vzit na vedomi) zadne kriticke argumenty  a kritikove jsou napadani tak jako v dobach nastupu nacismu. Odmitani argumentu kritizujicich Havla a Klause dosahuje az patologicke urovne. Jako srovnani lze pouzit zname odmitani obyvatel Mnichova uverit, ze v jejich sousedstvi existoval koncetracni tabor Dachau
- dokud tedy nebyli americkou armadou donuceni absolvovat navstevu tabora a uvidet krematoria na vlastni oci. Ale i potom rikali "Wir haben es nicht gewusst" (Nevedeli jsme to). Na to existuje klasicka reakce otazkou: "Oder haben sie es nicht wissen wollen?" (Ci jste to nechteli vedet?). Jakym taborem budou muset byt prohnani dnesni uctivaci kolaborantu a piratizatoru Havla a Klause, aby se jim v jejich ruzovych  hlavinkach rozsvitilo, lze dnes jen tezko predpovidat.

Chytri ctenari mi prominou, ze mne zde a nyni napada lidova moudrost: "Nur die duemmsten Kaelber waehlen seine Metzger selber." (Jen ta nejhloupejsi telata si sama voli svoje rezniky.) Pro akademiky a historiky "s delsim vedenim" toto lidove moudro rad osvetlim: Ceskoslovensky lid dovolil exkomunistum (tj. byvalym clenum "organizace zlocinne a zavrzenihodne" jak uzakonuje platny cesky zakon 198/1993), aby vladli dal prostrednictvim kolaborantu a protektoru (= ochrancu) jako jako Havel a Klaus a jejich kolaborantu, aby svobodu slova dal potlacovali (otevrete si usta a muzete se jit past; Hucin) a aby ekonomicky utlacovali dal (piratizacni podvod
Klause+Trisky+Jezka+ Kozeneho, umele vyvolana inflace a znehodnoceni
Klause+Trisky+Jezka+ uspor
po 17/11/1989) i kdyz "jinymi prostredky" (Von Clausewitz mi promine, ze parafrazuji jeho vyrok ze "Mir je pokracovani valky jinymi prostredky").

Dalsich par moudrosti, ktere mne na zaver napadaji :

Kazdy narod na takovou vladu, jakou si zaslouzi.

George Santayana (1863-1952, U.S. philosopher, poet) napsal roku 1905:
"Those who cannot remember the past are condemned to repeat it."
"Ti kteri si nepamatuji minulost jsou odsouzeni si ji zopakovat."

Max Lerner (vyznacny social critic v USA) kdysi napsal:
V Anglii vse co neni zakazano jest dovoleno.
V Nemecku je vse zakazano co neni dovoleno.
Ve Francii je vse dovoleno i kdyz je to zakazano.
A v Rusku je vse zakazano i kdyz je to dovoleno.

Charakterizace Ceska, ktera mne napadaji:

V Cesku vsichni serou na vsechny a na vsechno, advokati serou na klienty kteri je plati, soudci a soudkyne serou na zakony a na rozhodnuti Ustavniho soudu a zakony a Ustavni soud serou na ustavu.
(advokatka JUDr Daniela Svetlikova ted za odmenu udajne chrani lidska prava v ceskem helsinskem vyboru stylem  "muzete si u nas na nas stezovat" jak rikal velitel tabora v Jachymove  novym veznum)

  Moudri ctenari a ctenarky vedi, ze se nema zabijet posel nesouci spatne  zpravy, a take vedi ze na hruby pytel patri hruba zaplata. Proto se jiste  nepohorsi nad hrubymi slovy popisujicimi sproste ciny ceske justice.

Ze zachyceneho emailu: "... jsme u Ustavniho soudu v Brne s konecnou  platnosti prohrali nas ukradeny dum. Delali jsem si nadeje, ze vzhledem k  tomu, ze nas pripad odpovida nalezu z unora 1995, bude vse jasne a  jednoduche, avsak tento nalez jako by vubec neexistoval. Soud (jeden ze tri soudcu byl tez parchant jmenem Klokocka, ktery byl jednim ze strujcu  zmineneho nalezu) se venoval pouze konstatovani toho, ze jsme neprokazali zvyhodneni protistrany a tak se nase stiznost zamita. O tom, ze by snad  mela byt PORUSENA NASE USTAVNI PRAVA nebyla vubec rec. Zalezitosti tykajici zruseni rozsudku ex tunc a nasledne ztraty majetku zpusobene restitucnim  zakonem - tedy PORUSENI USTAVY atd., na cemz bylo nase odvolani zalozeno, nebyly vubec zmineny. Vubec jsme to necekali, nic jsme proti tomu nemohli  delat. Proste dali za pravdu okresnimu i krajskemu soudu. A to i pres to,  ze jsme zvyhodneni a poruseni tehdy platnych predpisu dosti dobre  prokazali jiz u krajskeho soudu. Jiz na zacatku stani (silena bezpecnostni opatreni, vcetne pruchodu detektorem kovu a doprovod a nase predani jednou strazi druhe, a pak uvedeni ceremoniarkou do salu, neustale povstavani a  opetne usedani...), kdyz jsme predavali nase obcanky, tak si nas advokat  povsiml pripraveneho nalezu v nasi veci a mel dojem, ze tam vrchni strane precetl tucne natistene zamitnuti. Pote Klokocka, jako soudce zpravodaj (myslim, ze tak nejak ho nazyvali) seznamil sve kolegy s nasi veci - a to jiz jsme meli spatny pocit, protoze se NEZMINOVAL O USTAVNOSTI a tech veci  kolem zruseni nasich rozsudku rehabilitaci - mluvil spise o tom, ze jsme neprokazali zvyhodneni atd. Pak vyzvali naseho advokata, co k tomu chce  rici. Ten se vyjadroval k nazoru krajskeho soudu, ktery ve svem predchozim  pripisu zaslanem Ustavnimu soudu tvrdil, ze jsme nalez nepochopili, a ze I  kdyz byl nas rozsudek zrusen, tak ze pak nastava moment pripadnuti majetku statu, protoze jsme jej trvale opustili (podle paragrafu 453a). I na to je odpoved v puvodnim nalezu, a to, ze ona trvalost nebyla zarucena a proto o tom nemuze byt rec. To bylo totiz jedine, na co jsme byli pripraveni reagovat, majic za to, ze vse ostatni je 100% vystizeno v nasem podani... Pote se ptali mne. Ja, presvedcen, ze jsme udelali vse potrebne, a oni  nemohou rozhodnout jinak, nez rozhodli ve svem nalezu pred vice nez dvema lety, jsem vice mene prohlasil, ze vse je uvedeno v nasem podani. Pak nas vyhnali, ze za pul hodiny rozhodnou. Jiz jsem mel neprijemny pocit a k tomu nas advokat mi rekl o tom, co zahledl na stole. Jeste jsem sice doufal, rikal jsem si, ze si prece takove osobnosti nebudou SRAT DO HUBY. ONI  SI DO TY HUBY OPRAVDU NASRALI! Ani se nestydeli - JEDEN SRAL DO HUBY DRUHEMU. Proste jsme se po pul hodine vratili do salu, oni prisli, povstali jsme,  rekli nam, ze JSME V PRDELI a bez dalsiho slova odesli a byl konec.  VSE BYLO PREDEM HOTOVO!
... Je to ale fakt, udelali jsme hrozny zivotni omyl, ze jsme se sem vratili, dnes a denne se stydime, ze jsme vzesli z tohoto naroda.  Nazyvat to tu zde Balkanem by byla urazka pro skutecne obyvatele Balkanu. ... Co dal ?

Z casopisu Vesmir 07/1996 s. 407 (sefredaktorem je Vaskuv bratr Ivan Havel)
cituji: "Cesi jsou mistri uhybnych manevru a postrannich ulicek a snadno unikaji od zavaznych temat k podruznym hloupostem. ... zavisti ci svejkovani."

Cesi maji 5 pevnych zasad: mozna, jaksi, tak nejak, kdyby, voni.

Mili ctenari, sdelte mi laskave vase charakterizace ceske povahy, rad se poucim. Ucit se, ucit se, ucit se.

Definitivni zaver: Na rozdil od fasistickych diktatur v Italii, Spanelsku a Portugalsku ktere si i pres utlak zachovaly to cemu se rika obcanska spolecnost, exkomuniste v CSSR obcanskou spolecnost zcela rozvratili (vic nez na pr v Polsku) a nakonec i znicili. Proto se premena dnesni Ceske republiky a Slovenska v pravni staty zapadniho typu a fungujici demokracie a prosperujici ekonomie (na priklad dostatek bytu, o rodinnych domcich ani
nemluve) v nejblizsich desetiletich neda predpokladat.

"Nezit se lzi!"   Ne, to nevymyslel Velkej Vasek, to je nazev eseje, kterou
napsal Alexander Solzenicyn 12/02/1974 , ktera konci citatem tri radku z Puskinovy basne:

"Jestlize se i pak budeme bat, pak jsme beznadejne ztraceni a zasluhujeme si tohoto Puskinova opovrzeni:

    Nac je stadum daru svobody?
    ...........................
    Jejich dedictvim z rodu na rod
    je jen jarmo a bic."

----------

Zdroje:

Michael R. Beschloss and Strobe Talbott -  “At the highest levels” (The inside story of the end of the Cold war )

Ash, Timothy Garton, The Magic Lantern: The Revolution of ’89 Witnessed in Warsaw, Budapest, Berlin and Prague, Random House 1990

Milt Bearden and James Risen - The Main Enemy (The inside story of the CIA´s final showdown with the KGB),

Committee on Foreign Affairs, U.S. Senate, Soviet Diplomacy and Negotiating Behavior, 1988-1990: Gorbachev ­ Reagan, Bush Meetings at the Summit, Washington, Library of Congress, Office of Research Coordination, 1991

U.S. House of Representatives, Permanent Select Committee on Intelligence.
Intelligence Library, Past Committee Documents, 1992

Public Papers of the Presidents: George Bush, 3 vols. 1989-1991, Washington, U.S. Government Printing Office

 
Související články:
Nebyl nalezen žádný související článek...
 
Komentáře čtenářů:

ORIGAMI komiks reklama
Hodnocení článku
Ohodnoťte tento článek dle toho jak se vám líbí.

Průměrné hodnocení:
--dobrý--

Vynikající (6)
Dobrý (18)
Nic moc (0)
Velmi slabý (2)
Bůh stále neodpovídá
09.04.2003
Krajina po záplavě
Dittmar Chmelař
... má své nesporné výhody a přednosti!...
[více]

E-knihy
15.02.2021
Železo 15
Dittmar Chmelař
15., závěrečná část SF románu Vojtěcha Mornsteina na pokračování....
[více]

Historie
12.01.2016
Jak tomu bylo za 2. světové.
Dittmar Chmelař
......
[více]

Chystané knihy
17.06.2004
Černá kniha minulosti
Rostislav Hedvíček
......
[více]

MAGNERON
10.07.2010
MAGNERON
Dittmar Chmelař
Diagnostika a léčba lidských onemocnění na základě spektrální analýzy vířivých magnetických polí lidského mozku....
[více]

Politika
23.08.2023
Referendum - nejvyšší a nejposvátnější forma demokracie.
Dittmar Chmelař
Referendum v Polsku během letošních zářijových parlamentních voleb....
[více]

Portrét
20.09.2004
Takhle komentuje Jaromír Bosák .............no prostě paráda!
Dittmar Chmelař
Takhle komentuje více než profík....
[více]

Sekyroviny
08.07.2020
Moravskoslezští bastardi
Dittmar Chmelař
......
[více]

Sexuální kečup
31.03.2003
Mlčení nic nezmění.
Dittmar Chmelař
...Hmmm...Kéž by to byla pravda!...
[více]

Věda
18.06.2015
O maskulinizaci vědy.
Dittmar Chmelař
......
[více]

Naše ikonka
ORIGAMI


Coded by Pavel Nero Kramný | Graphics by Josef Fraško
© 1995 - 2024 Dittmar Chmelař - MikroMedia

MirkoMedia