Zpět na hlavní stránku
Přepnout na KOMIKS
Nabídka
- Hlavní stránka
Historie
MAGNERON
Politika
Portrét
Recenze
  - Chystané knihy
Sekyroviny
Umění
  - Bůh stále neodpovídá
  - E-knihy
  - Sexuální kečup
Věda
- Galerie
- Archiv
- Členská sekce

Nejčtenější
- Mlčení nic ne (262716)
- Registrované (228322)
- Jak si naši p (91126)
- Takhle koment (72375)
- Cenzura české (65996)
- Píseň o rumu (63528)
- Sci-fi: Vrazi (63032)
- Já Tarzan (62702)
- China Miévill (62169)
- Jak Rostislav (61106)

Anketa
Momentálně není žádná anketa...

Vytvořeno v
Publikační systém AZRAEL 2.0

Novinky e-mailem
Chcete dostávat info e-mail s novinkami? Pak vepište svůj e-mail do formuláře a novinky vám začnou chodit přímo do vaší schránky!

Pokud už e-maily nechcete dostávat, odhlaste se zde.


Partneři
Oficiální stránky Andrzeje Sapkowského v ČR

Specializovaný web o komiksu

komiks.cz

SCIFIWORLD

Internetové knihkupectví KRAKATIT

Utopený Archimédes - Kritika pavědy

Nakladatelství Netopejr

CREW

FantasyPlanet.cz

Sponzoři

ORIGAMI komiks reklama
   Článek: "Apokalypsa" jménem koronavirus - Covid-19.
Vyšlo: 12.03.2020 | Rubrika: Sekyroviny
Napsal: Dittmar Chmelař | Komentářů: 0 | Prohlížení: 2653

 
Poznámky státem vykastrovaného odborníka.
 

Úvodem parafrázují známé rčení dr. Iana Malcolma z Crichtonova Jurského parku potvrzující jednu z obecných teorií chaosu: Čínský motýl mávl křídly ve Wu-Chanu a ve zbytku světa se rozpoutal uragán. Myslím si, že příhodnější přirovnání byste jen těžko hledali v souvislosti se šířením koronaviru Covid-19 po světě.

Nebudu se rozepisovat o problematice odborně ničím nepodložených zpráv jak o samotném viru, tak i o jeho šíření za zvuků frenetické polnice zešílivších masmédií.  Ani o tom, jak se k němu vyjadřují rádoby odborníci, masmediálně profláknutými geology, parazitology či kardiochirurgy počínaje a pseudohygieniky konče.

Já sám jsem téměř třicet let pracoval jako lékařský mikrobiolog, z toho více než dvacet let jako vedoucí Národní referenční laboratoře pro anaerobní bakterie, v jehož gesci byla práce s mikrobiálními patogeny, proti nimž koronavirus Covid-19, co se patogenity a nebezpečnosti týče, je jako kuře proti dinosaurovi Tyranosaurus rex. Po deprimujících událostech z října roku 2001, kdy po celém světě kolovaly obálky se sporami původce antraxu a hrozilo, že bioteroristé použijí podobné spory ještě nebezpečnějších původců infekčních onemocnění, konkrétně spory původce botulismu (smrtelná dávka botulotoxinu, který toto onemocnění vyvolává,  je pro člověka 0, 000 000 001 g/1 kg živé váhy postiženého jedince), jsem jako zodpovědný vedoucí republikového pracoviště zabezpečujícího diagnostiku těchto původců ho zabezpečil  prostředky porřebnými pro průkaz těchto opravdových mikrobiálních zabijáků. Choval jsem se přesně tak, jak to doporučoval Václav Havel: „Úkolem odborníka-intelektuála je předvídat jako Kassandra různé hrozby, hrůzy a katastrofy. Jeho úkolem je naslouchat všem varovným hlasům, různé hrozby si nejenom uvědomovat, ale v zesílené míře přemýšlet o tom, jak jim čelit nebo jak je odvrátit.“ Tento názor Václav Havel pronesl u příležitosti udělení ceny Jacksona Ralstona na Stanfordské univerzitě 29. 9. 1994, která mu byla v tomto roce udělena.

Naštěstí ke zneužití těchto mikrobů coby potenciální biologické zbraně hromadného ničení zatím nedošlo. To však nezabránilo orgánům činným v trestním řízení za asistence naší rychle a báječně fungující justice vznést proti mně obvinění, odsoudit mě na 4 roky k výkonu trestu odnětí svobody a uhradit… a teď se podržte, …domněle způsobenou škodu za realizaci těchto preventivních opatření ve výši překračující 4 mil. Kč!!! Jinými slovy řečeno, za to, že jsem vybavil jediné odborné diagnostické pracoviště státu schopné v té době detekovat po mnoho let tato nebezpečná mikrobiální agens, tak rádoby odborníci spolu s českou justicí konstatovali, že jsem se díky této činnosti obohatil tím, že jsem zbytečně objednával prostředky zajišťující včasnou diagnostiku nebezpečného původce smrtelného infekčního onemocnění! Zní vám to jak science fiction? Tak na to rychle zapomeňte. Bohužel je to tvrdá česká pravda.

Píši o tom a o této problematice ne proto, abych si pofoukal bolístku, ale proto, že i v případě šíření koronaviru selhala účinná preventivní opatření státu mající zabránit šíření epidemií. Nedostatky v logistice, nedostatek roušek, dezinfekčních prostředků a také nedostatek nejenom infekčních lůžkových kapacit v nemocnicích pro případ hospitalizace velkého počtu pacientů, ale i nemocnic jako takových o tom svědčí velmi výmluvně. Není to tak dávno, co byla nemocniční lůžka vyňata z fondu nemocnic a mnohé nemocnice byly nadobro zavřeny. Vše údajně z finančních důvodů. Co už v současné době šílenství kolem šíření koronaviru stálo a co ještě bude stát nikdo neřeší. Opět se naplno potvrdilo ono známé pravidlo hovořící o tom. že prevence je o mnoho méně finančně nákladnější, než řešení problémů vzniklých právě z důvodu nedostatečných nebo nijakých preventivních opatření. Nač řešit levnou prevenci, když můžeme draze léčit.

To je první a základní věc. Druhou je skutečnost, že naprosto chybí realizace základních preventivních opatření. Masmédia až teprve nyní hromadně informují o tom, jak by se správně měly mýt ruce a používat ochranné roušky a že by se mělo kýchat do rukávů. Když už jsme u těch v současnosti nedostatkových roušek, tak jak to, že orgány hygienické služby už dávno nepropagují a nevyžadují používání ochranných roušek právě v ordinacích praktických lékařů a v ordinacích specialistů v období, kdy akutně hrozí právě komunitní respirační infekce šířené ve formě kapánkové nákazy, tedy zhruba od října do konce března? Když přijdete do ordinace praktického lékaře nebo lékaře-specialisty, tak si musíte nasadit ochranné návleky na obuv. A to jen proto, abyste nezašpinili ordinační prostory (které pak uklízečka odpoledne umyje a vyčistí). Ochranné roušky stojí mnohem méně, tak proč návleky ano a roušky ne? Pokud přijdete do ordinace praktického lékaře v zimním období a nemáte respirační nákazu, tak ji určitě dostanete od respiračně kompromitovaných pacientů, kteří s vámi v této ordinací dlí, než přijdete na řadu.

Používání „obyčejných“ ochranných roušek na ústa a na nos účinně eliminují šíření právě těch patogenních mikroorganismů a virů, kteří se šíří ve formě kapénkové nákazy. Chrání nejenom dotyčnou osobu před získáním původce této infekce, ale rovněž brání i šíření této infekce na jiné osoby. V případě argumentace, že obyčejné roušky nechrání před viry, si je třeba uvědomit, jednak to, že koronavirus Covid-19 patří mezi velké viry (větší než 120 nm) a také to, že viry nejsou vylučovány a neprocházejí rouškou samostatně, ale právě ve formě kapének. Jsou vylučovány do prostředí ve formě aerosolu – kapének tvořených jak slinami, tak i hlenem. Čím akutnější je stav pacienta, tím více jsou kapénky hlenovitého charakteru. A velikost kapének je mnohem větší, než velikost virů (rozmezí velikosti virů: 20 – 900 nm). To za prvé A za druhé. Každé následné vydechnutí a hlavně kýchnutí nebo zakašlání, generuje velké množství kapének, které postupně ucpávají póry v ochranných rouškách díky vazkosti jak slin, tak i hlenu!

Další podstatnou skutečností, kterou si je třeba uvědomit v souvislosti s oprávněným používáním „obyčejných“ roušek, je skutečnost, že každé kýchnutí nebo silnější zakašlání vystřeluje kapénky slin nebo hlenu ven z ústní dutiny rychlostí 170 km/hod. a tyto kapénky doletí do vzdálenosti až 30 m! Pádnější důkaz svědčící o adekvátnosti nošení ochranných roušek už opravdu neexistuje.

Současná situace s šířením koronaviru Covid-19 svědčí také o absenci základního povědomí o možném nebezpečí vyplývajícího z šíření mikrobiálních patogenů, které mohou být příčinou smrtelných infekčních onemocnění. Již mnoho let vyučuji na lékařské fakultě, kde působím, také problematiku biologických zbraní hromadného ničení, o jejich účincích a také o opatřeních, které by měly být realizovány pro jejich rychlou a účinnou eliminaci. Přednáška o této problematice je nedílnou součástí sylabů předmětu lékařská mikrobiologie, a to jak pro studenty všeobecného lékařství, tak i pro studenty nelékařských zdravotnických oborů. V této souvislosti se obávám, že jsem v osvětě o této problematice zatím zcela osamocen.

Závěrem uvádím otázku, kterou kladu svým studentům vždy na závěr své přednášky o účincích biologických zbraní hromadného ničení a o opatřeních, která by měla být v budoucnosti přijímána na jejich další nešíření, což nás s velkou pravděpodobností čeká v míře přesahující současné řádění koronaviru Covid-19.

Co je to? Je to velké a černé a klepe nám to na dveře...

Naše růžová budoucnost.

 

P.S.: Navzdory tomu, jak fatálně vše se šířením mikrobiálních „zabijáků“ vypadá, je třeba si uvědomit jednu neoddiskutovatelnou skutečnost. Eliminace – smrt hostitele je pro mikrobiálního zabijáka stejně fatální: likvidace infikovaného znamená likvidaci infikujícího. A věřte, že jak hosté, tak i hostitelé chtějí nejenom žít, ale hlavně i přežít.

P.S. 2: Preventivní opatření při šíření epidemiologicky závažných původců infekčních onemocnění ve formě karantény a rušení hromadných akcí a jiných, podobně omezujících nařízení ale přinášejí a přinesou celou řadu pozitivních důsledků a momentů. Svět aspoň na chvíli zvolní ve svém stále se zrychlujícím, frenetickém běhu o zářnou budoucnost. Zajisté už jste zaznamenali vyčištění ovzduší nad centrální Čínou v důsledku omezení výroby praktických nesmyslů. Lidé budou mít více času a soukromí jak pro sebe, tak pro své partnery. V době karantény bude shlédnuto velké množství filmů a přečteno hodně knih, na což by v „normálním“ režimu nebyl čas. Rodiče upevní své neustálým spěchem pošramocené vztahy se svými potomky. A dovedete si představit to opravdu enormní množství nově narozených členů naší civilizace zapříčiněné právě tím nádherným množstvím nečekaně získaného volného času a s tím rezultující nudou…? A také si budeme moci buď sami nebo jen ve dvojici vyjít do nádherně vonící, právě se probouzející jarní přírody… a nic nás nebude nutit přerušit na relativně dlouhou dobu tento blažený stav nečekaně získané nirvány…

Dittmar Chmelař

Disertace (Ph.D.) v oboru lékařské mikrobiologie

Habilitace (docent) v oboru ochrana veřejného zdraví

lf.osu.cz/kvm/dittmar-chmelar/14068/

 
Související články:
Nebyl nalezen žádný související článek...
 
Komentáře čtenářů:

ORIGAMI komiks reklama
Hodnocení článku
Ohodnoťte tento článek dle toho jak se vám líbí.

Průměrné hodnocení:
--vynikající--

Vynikající (9)
Dobrý (0)
Nic moc (0)
Velmi slabý (0)
Bůh stále neodpovídá
09.04.2003
Krajina po záplavě
Dittmar Chmelař
... má své nesporné výhody a přednosti!...
[více]

E-knihy
15.02.2021
Železo 15
Dittmar Chmelař
15., závěrečná část SF románu Vojtěcha Mornsteina na pokračování....
[více]

Historie
12.01.2016
Jak tomu bylo za 2. světové.
Dittmar Chmelař
......
[více]

Chystané knihy
17.06.2004
Černá kniha minulosti
Rostislav Hedvíček
......
[více]

MAGNERON
10.07.2010
MAGNERON
Dittmar Chmelař
Diagnostika a léčba lidských onemocnění na základě spektrální analýzy vířivých magnetických polí lidského mozku....
[více]

Politika
23.08.2023
Referendum - nejvyšší a nejposvátnější forma demokracie.
Dittmar Chmelař
Referendum v Polsku během letošních zářijových parlamentních voleb....
[více]

Portrét
20.09.2004
Takhle komentuje Jaromír Bosák .............no prostě paráda!
Dittmar Chmelař
Takhle komentuje více než profík....
[více]

Sekyroviny
08.07.2020
Moravskoslezští bastardi
Dittmar Chmelař
......
[více]

Sexuální kečup
31.03.2003
Mlčení nic nezmění.
Dittmar Chmelař
...Hmmm...Kéž by to byla pravda!...
[více]

Věda
18.06.2015
O maskulinizaci vědy.
Dittmar Chmelař
......
[více]

Naše ikonka
ORIGAMI


Coded by Pavel Nero Kramný | Graphics by Josef Fraško
© 1995 - 2024 Dittmar Chmelař - MikroMedia

MirkoMedia