Zpět na hlavní stránku
Přepnout na KOMIKS
Nabídka
- Hlavní stránka
Historie
MAGNERON
Politika
Portrét
Recenze
  - Chystané knihy
Sekyroviny
Umění
  - Bůh stále neodpovídá
  - E-knihy
  - Sexuální kečup
Věda
- Galerie
- Archiv
- Členská sekce

Nejčtenější
- Mlčení nic ne (262701)
- Registrované (228305)
- Jak si naši p (91113)
- Takhle koment (72360)
- Cenzura české (65980)
- Píseň o rumu (63514)
- Sci-fi: Vrazi (63022)
- Já Tarzan (62689)
- China Miévill (62155)
- Jak Rostislav (61088)

Anketa
Momentálně není žádná anketa...

Vytvořeno v
Publikační systém AZRAEL 2.0

Novinky e-mailem
Chcete dostávat info e-mail s novinkami? Pak vepište svůj e-mail do formuláře a novinky vám začnou chodit přímo do vaší schránky!

Pokud už e-maily nechcete dostávat, odhlaste se zde.


Partneři
Oficiální stránky Andrzeje Sapkowského v ČR

Specializovaný web o komiksu

komiks.cz

SCIFIWORLD

Internetové knihkupectví KRAKATIT

Utopený Archimédes - Kritika pavědy

Nakladatelství Netopejr

CREW

FantasyPlanet.cz

Sponzoři

ORIGAMI komiks reklama
   Článek: Co se to děje v Americe?
Vyšlo: 31.07.2003 | Rubrika: Politika
Napsal: Jaromír Kummer | Komentářů: 1457 | Prohlížení: 20464

 
Šokující informace o oficiální americké politice.
 

V průběhu posledních padesáti let západní demokracie jsme si zvykli mít vlády různé; jejich přístup k problémům řízení státu byl občas dobrý, občas špatný. Nicméně existoval určitý status quo. Změny, byly-li nějaké, přicházely postupně. Existovaly výjimky. Především Reagan a Thatcherová, ale - viděno retrospektivně - i jejich programy demontáže systému sociálního státu byly mírné v porovnání s tím co se dnes děje ve Spojených státech pod vládou Bushe. Či přesněji řečeno pod vládou junty, která Bushovi, předepisuje co má dělat a říkat.
Je to bezesporu ta nejradikálnější vláda v moderní americké historii, taková, jejichž ideologie a akce jsou natolik vše prostupující a tak beze zbytku podporovány masovými sdělovacími prostředky, že společnost - zda se - zapomněla, co je normální.
George Bush je prvním nezvoleným prezidentem Spojených států, instalováný do funkce pravicovým Nejvyšším soudem způsobem, který připomíná justiční coup d´etat. Je prvým, který aktivně podrývá jeden z pilířů americké demokracie: oddělení církve od státu. V každém vládním oddělení jsou nyní zavedeny denní modlitby a založeny skupiny pro studium Bible. Peníze ze státních fondů jsou vypláceny náboženským organizacím, které přebírají vzdělávací a sociální programy, obvykle spravované státem.
Bush je prvým prezidentem, který se - spíše než na ekumenického Boha - specificky odvolává na Ježíše Krista. Obklopil se evangelickými křesťany, včetně svého státního žalobce, který navštěvuje kostel a káže.
Bushova administrativa poprvé otevřeně deklaruje politiku unilaterální agrese, Pax Americana. Co se případných spojenců týče, toleruje jejich přítomnost (ať jde o Británii nebo Bulharsko), ale současně dává nepokrytě najevo, jak jsou nedůležití. Je administrativou, která nadřadila sama sebe nad mezinárodní zákony a postupně trhá a ničí všechny těžce dosažené a dlouho budované dohody. Je první administrativou, která otevřeně vyhlásila, že má právo na útočný, preventivní útok proti kterémukoliv státu světa na základě jakéhokoliv důvodu.
Je první administrativou od internace amerických Japonců ve druhé světové válce, která zavedla zákony proti určitému etniku. Byl vydán zákon, že všichni mladí muslimové, kteří nemají občanství Států, se musí registrovat u příslušných úřadů a podrobit se výslechu. Stovky lidí byly bez soudu uvězněny a jsou zadržovány bez přístupu k právnímu poradci - porušení druhého pilíře americké demokracie: habeas corpus. Mnoho jich bylo odvedeno od svých rodin a deportováno na základě drobných imigračních přestupků; velká skupina prostě zmizela a co se s nimi stalo a kde jsou, není známo. A v Guantanamo Bay se budují - jak bylo oznámeno - popravčí komory. Zadržují tam déle než dva roky stovky vězňů různých národností, včetně třináctiletého chlapce, všechny bez obvinění, bez soudu a bez právní ochrany. Neoddiskutovatelné porušení Ženevských konvencí.
Podobně, jako za vlády Reagana, se tato administrativa přihlásila k otevřené pomoci bohatým a k ignoranci chudých. Podařilo se jí formou obrovských daňových úlev pro bohaté (zvláště ty, kteří vydělávají milion a více ročně) zvrátit přebytek ve státním rozpočtu z Clintonovy éry do masivního deficitu. (Na rozdíl od Reagana, který vždy prosazoval menší vládu, tato administrativa vytvořila největší novou vládní byrokracii v historii: Ministerstvo pro vnitřní bezpečnost.) Britské Financial Times, které lze sotva obvinit z levičáctví, kategorizovaly tuto ekonomickou politiku jako "pomatence z ústavu pro choromyslné, kteří se zmocnili vlády".
Ale na rozdíl od Reaganovy politiky, při které bohatli bohatí plošně, většina Bushovy kroků obohacuje pouze vybraná odvětví. Ta, která se nalézají v jeho celoživotním kruhu vnitřních přátel: průmysl naftařský, těžba nerostů a dřeva a stavební a farmaceutický průmysl.
Na středním stupni řízení státu, kde mohou být měněny zákony bez schvalování kongresu, byly změněny stovky regulací. Byly sníženy standardy a normy pro znečišťování prostředí a bezpečnost na pracovištích, otevřeny rezervace pro těžbu a eliminovány testy léků.
Lukrativní kontrakty a státní zakázky v ceně miliard dolarů byly přihrány bez výběrových řízení korporacím, ve kterých mají zájmy členové vnitřního kruhu Bushovy vlády. V zemi, kde k nejdůležitějším sociálním změnám dochází na úrovní soudních rozhodnutí a nikoliv legislativou shora, Bushova administrativa obsazuje každičký možný stupeň komplikovaného justičního systému ultrapravicovými ideology. Tito lidé ochraňují korporace před soudními procesy v případě žalob jednotlivců nebo ekologických hnutí a snaží se omezit reprodukční práva ženy. Uvidíme, jak daleko protlačí svou antipatii k antikoncepci a k přerušení těhotenství. Už zakázali vzácně se vyskytující formu pozdní interrupce používanou pouze v případech, kdy je ohroženo zdraví matky nebo kdy je plod vážně deformován. Velká část peněz určených na boj proti AIDS v Africe je věnována tzv. "abstinenčním programům".
Ale nejdůležitější je, že se v Americe už necítíte jako v Americe. Vším prostupuje klíma militarismu a strachu, typické pro každý totalitní stát. Bush je prvým prezidentem Spojených států, který se natřásá ve vojenské uniformě, ačkoliv on sám zběhl od své jednotky před nástupem do vietnamské války - stejně tak se vyhnuli službě v armádě všichni jeho nejmilitantnější poradci. (Ani prezident Eisenhower, generál a válečný hrdina, nikdy na sebe nevzal uniformu po dobu svého prezidentství.)
Na letištích provinčních měst je nyní často slyšet hlášení neosobním hlasem jako z vědeckofantastických filmů: "Ministerstvo pro vnitřní bezpečnost oznamuje, že úroveň teroristické pohotovosti je ... oranžový stupeň." Každých několik týdnů je vydáno varování, že hrozí další teroristický útok a občanům jsou doporučovány absurdní opatření, jako zalepit okna a dveře proti biologickým a chemickým útokům a hlásit každou podezřelou aktivitu svých sousedů.
Pentagon zavádí Program absolutní informovanosti (Total Information Awareness), který bude zaznamenávat všechny obyčejné aktivity obyčejných občanů (platby kreditními kartami, půjčování knih v knihovně, přihlášky do vzdělávacích kurzů apod.). Jelikož se lidé proti tomu bouří, změní se jméno na "Program informovanosti o teroristických aktivitách" (Terrorism Information Awareness) a pokračuje se vesele dále s jeho zaváděním. V databázích bezpečnostních služeb na letištích jsou už uloženy miliony jmen označených značkou potencionálního teroristy, včetně protiválečných aktivistů a pacifistů. Kritikové varují: "Dávejte si pozor na to, co říkáte" a na Internetu jsou uveřejňovány seznamy "zrádců".

Ale nejextremnější manifestací dnešní nové Ameriky a učebnicovým příkladem totalitárních technik je válka v Iráku.
Nejprve je pomocí do oči bijících lží vytvořen nepřítel a tyto lží jsou do nekonečna opakovány, dokud tomu národ neuvěří. V daném případě se tvrdilo, že existuje spojení mezi Irákem a útokem z 11. září, a to, že Irák disponuje zbraněmi hromadného ničení, které ohrožují svět.
Následovně portrétují masové sdělovací prostředky Osvobozovací válku způsobem "naše hrdinná armáda" proloženou naaranžovanými scénami na povzbuzení morálky: stržení Saddamovy sochy a "hrdinné" osvobození vojačky Lynchové, vše ve stylu sovětských filmů. Samozřejmě při tom zcela ignorují hrůzy a strašné utrpení a nikdy nenabídnou pohled na ztráty a devastaci, kterou válka působí.
Konečně, stejně jako v případě Afghánistánu, velmi málo se mluví o chaosu, který přišel po Velkém vítězství. Namísto toho se propagandistický stroj už orientuje na nového nepřítele. Tentokrát Írán.
Je nesmírně těžké hovořit o tom, co se děje v Americe, a vyhnout se přitom obvyklým přehánějícím klišé antiamerikanismu. Po mnoha dekádách ztratilo toto klišé své mínění, nyní konečně se stává pravdou.
Snad nejlépe je pouze vyjmenovat fakta, a já jsem se o některých zmínil. Jednoduše řečeno, toto je ta nejděsivější vláda Ameriky moderní doby, děsivá pro obě křídla politického spektra: levici a tradiční konzervativce. Tato junta, nestydatá ve svých imperialistických ambicích, zavádí Orwellovský status permanentní války. Demontuje, nebo se o pokouší o demontáž některých nejdůležitějších zásad americké demokracie. Vládne bez vládní opozice a operuje tak rychle a na tolika frontách současně , že převálcovala a vyčerpala veškerou opozici.
Snad je už příliš pozdě je zastavit. Ale první krok k jejich zpomalení je uvědomění si, že tato vláda se nepodobá žádné jiné v historii USA. Je vládou, pro kterou je demokracie překážka.

Článek What Is Happening in America? byl původně publikován Vorwartsem v Německu. Anglický text jsem převzal ze serveru informationclearinghouse.info

 
Související články:
Nebyl nalezen žádný související článek...
 
Komentáře čtenářů:

ORIGAMI komiks reklama
Hodnocení článku
Ohodnoťte tento článek dle toho jak se vám líbí.

Průměrné hodnocení:
--dobrý--

Vynikající (5)
Dobrý (20)
Nic moc (0)
Velmi slabý (4)
Bůh stále neodpovídá
09.04.2003
Krajina po záplavě
Dittmar Chmelař
... má své nesporné výhody a přednosti!...
[více]

E-knihy
15.02.2021
Železo 15
Dittmar Chmelař
15., závěrečná část SF románu Vojtěcha Mornsteina na pokračování....
[více]

Historie
12.01.2016
Jak tomu bylo za 2. světové.
Dittmar Chmelař
......
[více]

Chystané knihy
17.06.2004
Černá kniha minulosti
Rostislav Hedvíček
......
[více]

MAGNERON
10.07.2010
MAGNERON
Dittmar Chmelař
Diagnostika a léčba lidských onemocnění na základě spektrální analýzy vířivých magnetických polí lidského mozku....
[více]

Politika
23.08.2023
Referendum - nejvyšší a nejposvátnější forma demokracie.
Dittmar Chmelař
Referendum v Polsku během letošních zářijových parlamentních voleb....
[více]

Portrét
20.09.2004
Takhle komentuje Jaromír Bosák .............no prostě paráda!
Dittmar Chmelař
Takhle komentuje více než profík....
[více]

Sekyroviny
08.07.2020
Moravskoslezští bastardi
Dittmar Chmelař
......
[více]

Sexuální kečup
31.03.2003
Mlčení nic nezmění.
Dittmar Chmelař
...Hmmm...Kéž by to byla pravda!...
[více]

Věda
18.06.2015
O maskulinizaci vědy.
Dittmar Chmelař
......
[více]

Naše ikonka
ORIGAMI


Coded by Pavel Nero Kramný | Graphics by Josef Fraško
© 1995 - 2024 Dittmar Chmelař - MikroMedia

MirkoMedia