Zpět na hlavní stránku
Přepnout na KOMIKS
Nabídka
- Hlavní stránka
Historie
MAGNERON
Politika
Portrét
Recenze
  - Chystané knihy
Sekyroviny
Umění
  - Bůh stále neodpovídá
  - E-knihy
  - Sexuální kečup
Věda
- Galerie
- Archiv
- Členská sekce

Nejčtenější
- Mlčení nic ne (262686)
- Registrované (228282)
- Jak si naši p (91096)
- Takhle koment (72337)
- Cenzura české (65962)
- Píseň o rumu (63492)
- Sci-fi: Vrazi (63002)
- Já Tarzan (62670)
- China Miévill (62131)
- Jak Rostislav (61057)

Anketa
Momentálně není žádná anketa...

Vytvořeno v
Publikační systém AZRAEL 2.0

Novinky e-mailem
Chcete dostávat info e-mail s novinkami? Pak vepište svůj e-mail do formuláře a novinky vám začnou chodit přímo do vaší schránky!

Pokud už e-maily nechcete dostávat, odhlaste se zde.


Partneři
Oficiální stránky Andrzeje Sapkowského v ČR

Specializovaný web o komiksu

komiks.cz

SCIFIWORLD

Internetové knihkupectví KRAKATIT

Utopený Archimédes - Kritika pavědy

Nakladatelství Netopejr

CREW

FantasyPlanet.cz

Sponzoři

ORIGAMI komiks reklama
   Článek: Bakteriální kondomy
Vyšlo: 30.11.2002 | Rubrika: Věda
Napsal: Dittmar Chmelař | Komentářů: 209 | Prohlížení: 8819

 
I bakterie preferují sex.
 

Bakteriální kondomy

Jednou z našich nejfrekventovanějších a nejpreferovanějších činností je naše aktivita v sexuální oblasti. Tato aktivita je však pouhou evoluční kopií bakteriálního sexu, který již byl provozován na naší planetě pěkných pár stovek miliónů let předtím, než jsme se objevili v evolučním scénáři života.Podle jedné poměrně věrohodné evoluční teorie jsme my sami mnohamiliardovým konglomerátem bakteriálních buněk. Když bakterie proplouvají a proklouzávají zátočinami našich střev, nemyslí na nic jiného, než na sex. Na první pohled to možná vypadá a zní paradoxně, až absurdně, ale je to pravda.

Bakterie se kromě nepohlavního způsobu (pomocí prostého dělení buněk) rozmnožují i "pohlavně".Dvě bakteriální buňky, které v sobě našly "zalíbení", spojují svůj genetický materiál (fragmenty molekul DNA, nejčastěji ve formě plazmidové DNA) tak, že se nejdříve spojí prostřednictvím zvláštního zařízení, tzv. konjugačního můstku a pak dochází k průniku DNA z dárcovské (donorové, "samčí") buňky do buňky příjemce (recipientní, "samičí"). Asociace s pohlavním spojením u savců se nejenom přímo sama nabízí, ale je svým způsobem i potvrzením Sheldrakeovy teorie morfologické rezonance: příroda volí již jednou prošlapanou cestu; rezonuje tím, co se již v ní kdysi uskutečnilo nebo v ní proběhlo. Jinými slovy řečeno, sex u obratlovců, naše sexuální chování, jsou evolučními kopiemi "sexuálního chování" u bakterií. Kdybychom si chtěli tuto situaci blíže ozřejmit, vypadalo by chování dvou bakteriálních buněk, samčí-donorové a samičí-recipientní, převedeno z řeči bakteriálního chemismu asi takto:

Donorová buňka: "Jste krásná, neodolatelná anepřekonatelná skříňka plná šperků a drahokamů."

Recipientní buňka : "Bohužel, nemám však, co bych kromě svých krátkých prstů (bičíků) do ní vložila."

Donorová buňka : "Ale to se dá napravit. Pokud nebudete mít nic proti tomu, rád Vám nabídnu své služby v tomto směru."

Vše ostatní je už pak jen otázka zručnosti, bakteriálních erotogenních zón a patřičných chemických vazeb. Problematika bakteriálního sexu v sobě skrývá celou řadu dalších fascinujících evolučních a morfologických asociací. Morfologie bakteriálních buněk ustrnula prakticky jen na dvou základních tvarech. Bakterie vytvářejí buď kulovité, kokovité nebo protáhlé, tyčkovité buňky. Asociace s mužským pohlavním orgánem a jeho varlaty je více než nasnadě. Půjdeme-li ještě dále, bakterie rodu Clostridium produkující tetanotoxin vytvářejí dlouhé, tyčkovité buňky zakončené terminálně uloženými sporami, jejichž tvar téměř ideálně připomíná eregovaný penis se žaludem. Ty, kdo nesouhlasí s tímto názorem, odkazuji na elektronoptické snímky bakterií rodu Clostridium, Bacillus, Staphylococcus, Streptococcus a celé řady dalších mikroorganismů .

Zcela zvláštní a ojedinělé postavení mají v této souvislosti bakteriální spory. Svým způsobem se jedná o bakteriální buňku chráněnou před nepříznivými vlivy vnějšího prostředí speciální odolnou vrstvou, jakousi bakteriální variantou kondomu. V současné době, kdy nás ohrožuje pandemie virů HIV, nabývá existence bakteriálních spor zcela nové, ve spojení s naší gumovou ochranou překvapivě smysluplné dimenze.

Bakteriální spora je pojistkou bakteriální buňky před jejím zánikem. Čím je kondom v současné době pro nás? Je evoluční kopií bakteriálního "prezervativu", jehož používání může zabezpečit naše přežití. Stejně jako v případě kola se jedná o další vymoženost "nemyslících" bakterií, která nás může nejenom posunout o několik stupínků výše na pomyslném žebříku evoluce, ale i zachránit před vyhynutím.

O netušených a o téměř neohraničených možnostech bakterií disponujících fenoménem bakteriálního kondomu svědčí nedávné překvapivé výsledky amerických vědců. Cílem těchto výzkumů bylo zjištění skutečnosti, zda se stres nějakým způsobem nepodepisuje na složení bakteriální flóry v lidském střevě. K pokusům byla vybrána desetičlenná elitní jednotka amerických Rangers, která byla nasazena přímo do bojů, kde šlo o život. Před vlastním nasazením do bojů a po jeho skončení bylo u všech členů jednotky provedeno bakteriologické vyšetření jejich stolice. Jestliže toto vyšetření před nasazením do bojů bylo normální, odráželo normální fyziologický stav organismu, který byl charakterizován přítomností celé řady střevních bakterií, pak totéž vyšetření po týdenním působení všech členů elitní jednotky Rangersů v bojových podmínkách v džungli, kde byli vystaveni enormnímu stresovému zatížení, bylo doslova šokující. U všech členů jednotky ve střevech doslova vymizely všechny bakterie. Zůstaly pouze bakterie rodu Clostridium produkující nebezpečné toxiny! Tedy bakterie, které vytvářejí spory. Na existenci sekretorních stresových látek ve střevě tyto bakterie zareagovaly "nasazením kondomu", tedy vytvořením spor. Poodeznění nebezpečí bakterie kondomy zase "sundaly", změnily se ve vegetativní buňky. Tato změna, toto obrazné sundání kondomu je spřaženo s produkcí toxinů, které mohou buď přímo (botulotoxiny) nebo nepřímo (např. cytotoxiny bakterie Clostridium difficile) ohrožovat samotnou existenci jejich hostitelů. Mechanismus působní botulotoxinu je všeobecně znám; působí na cholinergní synapse ve svalech. Cytotoxiny Clostridium difficile vyvolávají ve střevech obratlovců pseudomebranózní kolitidy - nekrózy a srůsty střevní sliznice vyznačující se až 40 % smrtností jejich hostitelů.

Kolo používané pro transport taktéž není lidským výmyslem, jak se ještě dnes i v odborných kruzích mylně soudí (jedná se prý o čistě lidský "vynález", který nemá v přírodě paralelu), ale je pouhou kopií rotoru protonového motoru bakterií pohánějícího jejich bičíky, které jim umožňují pohyb z místa na místo. Stejně jako kolo, tak i kondom je v přírodě jednou z možností "rovnoprávného" vzniku různých forem a tvarů; možností-principem přírodou již úspěšně vyzkoušenou právě u bakterií. Navzdory tomu, že díky AIDS stojíme tváří v tvář přízraku evoluční smrti, přesto si uvědomujeme, že jsou ještě mnohem horší věci než smrt. Třeba strávení večera s televizí N@va).Smrt není konec, pouze velice účinný způsob snížení výdajů na podporu bakteriálního sexu. U sexu, zvláště u toho bakteriálního, totiž nezáleží na kvantitě, ale na jeho kvalitě. A ta je díky existenci spor setsakramentsky dobrá.

Na přímo vražednou nebezpečnost bakteriálního sexu jednoznačně upozornila vyšetření stresovaných amerických Rangers. Ještě máme čas si uvědomit, co všechno může způsobit sex provozovaný bez patřičné ochrany, jejíž princip byl vymyšlen bakteriemi na úsvitu života na této planetě.

    

 
Související články:
Nebyl nalezen žádný související článek...
 
Komentáře čtenářů:

ORIGAMI komiks reklama
Hodnocení článku
Ohodnoťte tento článek dle toho jak se vám líbí.

Průměrné hodnocení:
--vynikající--

Vynikající (1)
Dobrý (0)
Nic moc (0)
Velmi slabý (0)
Bůh stále neodpovídá
09.04.2003
Krajina po záplavě
Dittmar Chmelař
... má své nesporné výhody a přednosti!...
[více]

E-knihy
15.02.2021
Železo 15
Dittmar Chmelař
15., závěrečná část SF románu Vojtěcha Mornsteina na pokračování....
[více]

Historie
12.01.2016
Jak tomu bylo za 2. světové.
Dittmar Chmelař
......
[více]

Chystané knihy
17.06.2004
Černá kniha minulosti
Rostislav Hedvíček
......
[více]

MAGNERON
10.07.2010
MAGNERON
Dittmar Chmelař
Diagnostika a léčba lidských onemocnění na základě spektrální analýzy vířivých magnetických polí lidského mozku....
[více]

Politika
23.08.2023
Referendum - nejvyšší a nejposvátnější forma demokracie.
Dittmar Chmelař
Referendum v Polsku během letošních zářijových parlamentních voleb....
[více]

Portrét
20.09.2004
Takhle komentuje Jaromír Bosák .............no prostě paráda!
Dittmar Chmelař
Takhle komentuje více než profík....
[více]

Sekyroviny
08.07.2020
Moravskoslezští bastardi
Dittmar Chmelař
......
[více]

Sexuální kečup
31.03.2003
Mlčení nic nezmění.
Dittmar Chmelař
...Hmmm...Kéž by to byla pravda!...
[více]

Věda
18.06.2015
O maskulinizaci vědy.
Dittmar Chmelař
......
[více]

Naše ikonka
ORIGAMI


Coded by Pavel Nero Kramný | Graphics by Josef Fraško
© 1995 - 2024 Dittmar Chmelař - MikroMedia

MirkoMedia