Zpět na hlavní stránku
Přepnout na KOMIKS
Nabídka
- Hlavní stránka
Historie
MAGNERON
Politika
Portrét
Recenze
  - Chystané knihy
Sekyroviny
Umění
  - Bůh stále neodpovídá
  - E-knihy
  - Sexuální kečup
Věda
- Galerie
- Archiv
- Členská sekce

Nejčtenější
- Mlčení nic ne (262686)
- Registrované (228282)
- Jak si naši p (91096)
- Takhle koment (72337)
- Cenzura české (65962)
- Píseň o rumu (63492)
- Sci-fi: Vrazi (63002)
- Já Tarzan (62670)
- China Miévill (62131)
- Jak Rostislav (61057)

Anketa
Momentálně není žádná anketa...

Vytvořeno v
Publikační systém AZRAEL 2.0

Novinky e-mailem
Chcete dostávat info e-mail s novinkami? Pak vepište svůj e-mail do formuláře a novinky vám začnou chodit přímo do vaší schránky!

Pokud už e-maily nechcete dostávat, odhlaste se zde.


Partneři
Oficiální stránky Andrzeje Sapkowského v ČR

Specializovaný web o komiksu

komiks.cz

SCIFIWORLD

Internetové knihkupectví KRAKATIT

Utopený Archimédes - Kritika pavědy

Nakladatelství Netopejr

CREW

FantasyPlanet.cz

Sponzoři

ORIGAMI komiks reklama
   Článek: Čeští Mengeleové
Vyšlo: 17.02.2003 | Rubrika: Politika
Napsal: Rostislav Hedvíček | Komentářů: 279 | Prohlížení: 7874

 
aneb Krev pro rudou Koreu...
 

Čeští Mengeleové
aneb Krev pro rudou Koreu


(Dle vzpominek Vaclava Burese, jachymovske KZ-cislo 13244)
Po valce se do stredoceskeho regionu vratili tri doktori, vezneni v Osvetimi jako zide a hned si otevreli v Jicine praxi. Jeden z nich, MUDr. Otto Roubicek hledal brzo jine, nejen vynosnejsi postaveni, ale i takove, ktere by vyhovovalo jeho dosavadni praxi. Stal se tedy vezenskym lekarem v Kartouzich. Uz v Osvetimi delal taboroveho lekare. Oddeloval zdrave od nemocnych a ty stare a zeslable soukmenovce urcoval do plynu. Na nikoho pry nebral ohled. Vypravoval to byvaly osvetimsky vezen Potocek z Trebechovic pod Orebem, nyni znova uvezneny. Kdyz poprve pana doktora spatril, zesinal. Mel ale stesti, ze jako jeden z tisicu tam internovanych nebyl jako nepohodlny svedek Ottou Roubickem poznan. Za to pan MUDr. ale byl prilis napadny, nez aby ho bylo mozno s nekym zamenit. Byl stihly, vyssi postavy, jiskrnych cernych oci. Vezni byl zvan "Prkno".
Aby na sebe upozornil, vymyslel si novou aktivitu. V Koreji bezela valka a bylo treba krve pro zranene. Obratil se tedy na tehdejsiho generalniho tajemnika KSC Rudolfa Slanskeho, ze zavede ze zdravych veznu, jak Cechu tak i Nemcu, odber krve. Slansky to libe kvitoval a Roubicek si splhnul. Vsichni nove prichozi museli nastoupit do rady na dlouhe prijimaci chodbe. Pak prisel MUDr. Roubicek doprovazeny dalsimi vezenskymi lekari a kazdeho se vyptaval, jakou nemoci trpel nebo trpi a podle toho vybiral. Pro autora techto vzpominek mukla Vaclava Burese andel strazny zasahl v posledni chvili pred prichodem MUDr. Roubicka v osobe kolemjdouciho vezneneho MUDr. Kmenta, lekare SS z Bulovky. Poseptal mu, aby rekl, ze se leci na lues. Znali se spolu jiz z doby, kdy ho Kment operoval po tezkem uraze vysokym napetim na Tmavem dole u Svatonovic a zachranil mu tehdy poprve zivot. Pan MUDr. Roubicek, kdyz pred sebou videl mladeho urostleho vezne, byl zklaman a zeptal se, kde k tomu prisel. Od Francouzky behem valky v Risi, odpovedel Bures pohotove. Za to dostal facku, ale byl zachranen.
Vybrani z transportu, bylo jich asi 25, byli ihned odvezeni autobusem do Vrchlabi. Tam jim byla odebirana krev tak dlouho, dokud nezeslabli. Potom se prevazeli do Opavy, kde jeden po druhem umirali. S lidmi se nesetrilo. Tak zemrel i Jan Minar z Trstenic u Litomysle. Jeho syn, take Jan, se po obdrzeni zpravy o smrti otce rozjel do Opavy, aby prevezl pozustatky do rodinneho hrobu. Zadal marne. Dostal jen maly kufirek s par vecmi po otci. Predaval mu ho ve skladu pracujici vezen - Nemec a pritom mu poseptal, ze z onoho transportu, se kterym prisel i jeho otec, jich doziva uz jen par. Postupne umirajici davaji pak do lednice a kdyz se jich tam nahromadi pet, hazi je do hromadnych hrobu bez jmen.
Po navratu ho pozvali na StB a rekli a rekli mu, bude-li nekde neco vypravovat, ze ho zavrou. Ve stalem strachu zil az do roku 1980, kdy se po navsteve pribuznych v zapadnim Nemecku uz nevratil. Dodnes zije v Nagoldu.
MUDr. Walter Kment, chirurg SS z Bulovky, tehdy asi ctyricetilety, byl v roce 1950 odsunut. Jeste v temze roce byl pozadan, aby na foru OSN informoval o pomerech v nasich veznicich po roce 1945. Z ostudy byl nam uz tehdy sity kabat, jenze jsme o tom nevedeli.
MUDr. Otto Roubicek nenavidel katolicke kneze. Pise o tom ve sve knize "Dvanact zastaveni" arciopat Anastaz Opasek, ktery sam prodelal jeho metody "leceni", v kapitole Valdicke zastaveni: "Znal jsem velmi dobre tohoto lekare-sadistu, co se zucastnil jako prava ruka Mengeleho selekci svych soukmenovcu." V Kartouzich pak MUDr. Otto Roubicek jako vezensky lekar pocal praktikovat tyto Mengelovy metody. Pozdeji se stal reditelem OUNZ v Jicine.
(Podle vypraveni pani Hany Dvorakove z Pardubic)
Zlociny se dely v semilske nemocnici. Tehdy tam byl primarem zdravotni rada Pluhar. Nemocnice mela chirurgicke, interni a infekcni oddeleni. To infekcni oddeleni bylo zruseno a nadale pouzivano jenom zdravotnim radou Pluharem jako pokusne zarizeni pro likvidaci knezi.
V tech letech (bylo me 21 let) jsem byla v Semilech jako vedouci fotoatelieru, kam tito knezi byli privazeni dvema panu v civilu, vzdy jednotlive. K fotografovani to byli neobvykli lide. Neobvykli tim, ze byli obleceni v civilu, ktery tak mohli nosit v dobe, kdy meli snad o 20 kg vice. Saty na nich visely a take sestrih jejich vlasu byl napadny. Jako u veznenych. Zjistilo se, ze byli privazeni v zelenych antonech a pak asi uz po trech mesicich v semilskem krematoriu zpopelnovani.
V te dobe byl primarem na internim oddeleni MUDr. Sadek z Prahy. Ten prijal k sobe do laboratore byvaleho studenta mediciny, ktery byl ze studii komunisty vyhozen. Spratelili jsme se s nim a chodili k nemu na interni oddeleni. Z okna bylo videt na zadni trakt infekcniho oddeleni, na zahradu, kam tito "pacienti" chodili a tak jsme mohli sledovat zmeny v jejich zdravotnim stavu.
V roce 1951 hlasila "Svobodna Evropa": "V malem mestecku v Podkrkonosi, v Semilech, jsou zdravotnim radou Pluharem a jeho zdravotni sestrou Remzovou usmrcovani knezi injekcemi a jinym zpusobem k pokusnym ucelum. Tito takzvani pacienti ztraceji postupne schopnost mysleni, stabilitu, prestavaji chodit a umiraji."
Jako vedouci fotoatelieru jsem mela negativni snimky techto muzu ulozene jako doklad pro pripad dokazovani, kam tito lide zmizeli a pro identifikaci obeti. Bohuzel to trvalo 42 roku. Kdyz jsem pak v roce 1952 byla odsouzena a az po sedmi a pul letech propustena, atelier byl prestehovan a archiv znicen.
--------------------
Vyse uvedene pribehy pochazeji z knihy Zbynka Ludvika, jachymovske KZ-cislo 02480 "Cerna kniha minulosti" a je v ni 292 dalsich vzpominek. Kniha "Cerna kniha minulosti" ma 429 stran, 294 zazitku, 60 vyobrazeni, format B5
K dostani:
Knihkupectvi ACADEMIA
Vaclavske namesti 34
110 00 Praha
nebo u vydavatele:
Zbynek Ludvik sen.
Postfach 93 02 05
D-60457 Frankfurt am Main
nebo pres internet
email: kniha@zludvik.de

 
Související články:
No.: Datum: Rubrika: Název: Prohlížení:
1. 14.02.2003 Politika Sci-fi: Tušení doktora Součka 6 893x
 
Komentáře čtenářů:

ORIGAMI komiks reklama
Hodnocení článku
Ohodnoťte tento článek dle toho jak se vám líbí.

Průměrné hodnocení:
--vynikající--

Vynikající (1)
Dobrý (0)
Nic moc (0)
Velmi slabý (0)
Bůh stále neodpovídá
09.04.2003
Krajina po záplavě
Dittmar Chmelař
... má své nesporné výhody a přednosti!...
[více]

E-knihy
15.02.2021
Železo 15
Dittmar Chmelař
15., závěrečná část SF románu Vojtěcha Mornsteina na pokračování....
[více]

Historie
12.01.2016
Jak tomu bylo za 2. světové.
Dittmar Chmelař
......
[více]

Chystané knihy
17.06.2004
Černá kniha minulosti
Rostislav Hedvíček
......
[více]

MAGNERON
10.07.2010
MAGNERON
Dittmar Chmelař
Diagnostika a léčba lidských onemocnění na základě spektrální analýzy vířivých magnetických polí lidského mozku....
[více]

Politika
23.08.2023
Referendum - nejvyšší a nejposvátnější forma demokracie.
Dittmar Chmelař
Referendum v Polsku během letošních zářijových parlamentních voleb....
[více]

Portrét
20.09.2004
Takhle komentuje Jaromír Bosák .............no prostě paráda!
Dittmar Chmelař
Takhle komentuje více než profík....
[více]

Sekyroviny
08.07.2020
Moravskoslezští bastardi
Dittmar Chmelař
......
[více]

Sexuální kečup
31.03.2003
Mlčení nic nezmění.
Dittmar Chmelař
...Hmmm...Kéž by to byla pravda!...
[více]

Věda
18.06.2015
O maskulinizaci vědy.
Dittmar Chmelař
......
[více]

Naše ikonka
ORIGAMI


Coded by Pavel Nero Kramný | Graphics by Josef Fraško
© 1995 - 2024 Dittmar Chmelař - MikroMedia

MirkoMedia